Авокадото си е спечелило репутацията на здравословна храна и то съвсем неслучайно. Изследванията показват, че то поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, допринася за здравословна загуба на тегло, помага за здравето на очите и съдейства за подобряване на цялостното качество на хранителния ни режим. Много от чудодейните ползи за здравето, свързани с този плод, се дължат на хранителните вещества, открити в авокадото, като фибри, витамин В6, фолат, магнезий и полиненаситени мастни киселини.

Авокадо, кучета и защо не бива да даваме на домашните си любимци да го ядат

Токсично ли е авокадото за кучетата

Ето защо не е препоръчително да даваме плода на домашния си любимец

Освен хранителните си предимства, авокадото също е невероятно универсален плод. Можем да го ядем самостоятелно, да го добавяме към смутита и да го включваме в разнообразие от ястия. Тази любима храна обаче има един основен недостатък: разваля се твърде бързо. За щастие, от Eat This Not That ни дават няколко насоки как можем да предотвратим и забавим този процес.

"Ако трябва да удължите срока му на годност, опаковайте всяко авокадо поотделно в стреч фолио и го съхранявайте в хладилника", казва главният готвач на Gather Culinary в Ню Йорк - Мелани Ъндърууд. "Препоръчително е да се направи това преди авокадото да е узряло, въпреки че и в двата случая това ще забави процеса на зреене."

Снимка 605047

Източник: iStock

Готвачката обръща внимание, че често слагаме авокадото в купа с други плодове, но това не е никак препоръчително. Авокадото, ябълките и бананите отделят газ етилен, докато узряват, и ако бъдат затворени или поставени близо един до друг, ще ускорят процеса си на зреене.

Освен това бихме могли да съхраним авокадото си във фризера. Това е особено чудесен съвет, ако възнамеряваме да го използваме за смутита или дипове, защото замразяването на нашето авокадо всъщност му придава уникална кремообразна текстура.

Авокадо, авокадово дърво и как да си го отгледаме у дома

Как да си отгледаме авокадово дърво у дома

В началото бе само ядката

"Ако плодовете са узрели и не можете да ги използвате веднага, обелете, намачкайте или пюрирайте авокадото и добавете една чаена лъжичка сок от лимон или лайм", казва Ъндърууд, "След това поставете в херметически затворен съд или покрийте добре повърхността на съда, в който е сместа, със стреч фолио." След това можем просто да го сложим във фризера, запазвайки го за друг ден.

Снимка 605048

Източник: iStock

Що се отнася до разрязаното наполовина авокадо, за щастие Нейт Бърг, готвач, обучен в Кулинарен институт на Америка, също дава своите полезни и практични съвети за консервирането му.

"Когато нарязаното авокадо е изложено на въздух, то реагира с кислорода и започва да се окислява, придобивайки светлокафяв цвят", казва Бърг. "Можете да изстискате сок от лимон или лайм върху откритата повърхност, защото лимонената киселина действа като консервант. Друг лесен вариант е да увиете нарязаното авокадо във фолио или да го поставите с разрязаната половина надолу в съд, което предпазва авокадото от реакция с кислород във въздуха."