На любителите на авокадо вероятно им е хрумвало, че от ядката му може да си отгледат дръвче у дома. И действително е така. При това е доста лесно, особено и след като вече имат основното под ръка, а именно - самата ядка.
В случай че и ние сме ентусиасти в това начинание, добре е да имаме предвид, че за да започне да дава плодове, на авокадовото дърво може да му трябват до около пет години. Но веднага успокояваме и с добрата новина. То може да вирее съвсем добре и на закрито.
Та сега по същество. Ето как можем и ние да си отгледаме едно свежо авокадово дръвче.
Източник: iStock
Какво ни трябва:
- ядка от авокадо
- клечки за зъби
- водна чаша или буркан
- саксия с диаметър 25 см
- почва
- градинска лопатка
Източник: iStock
Какво ги правим:
След като вече сме си запазили ядка от авокадо (която не сме рязали или чупили), я измиваме добре с вода. Оставяме я да изсъхне и забождаме три клечки за зъби на равно разстояние една от друга в средата на ядката, във вдлъбнатините ѝ.
Тогава вече може да я поставим във водна чаша или буркан, като идеята е клечките да държат ядката не изцяло потопена във вода. Добре е избраният от нас съд да напълним с толкова вода, че ядката да е потопена до една трета в долната ѝ част.
Чашата или буркана слагаме на топло място у дома, но защитено от пряка слънчева светлина, като редовно сменяме водата. Коренчета би трябвало да се появят след две до шест седмици. Ако обаче това така и не се случи, най-добре да пробваме отново с друга ядка.
В случай че имаме успех от първия опит, когато коренът достигне 15 см, скъсяваме дължината наполовина, за да насърчим растежа на повече корени.
Източник: iStock
Накрая, щом стъблото поизрасне, засаждаме ядката в саксия с диаметър 25 см и с богата почва. Тогава вече можем да оставим авокадовото ни дръвче да расте, расте, расте...
А как да се грижим за младо авокадово дърво?
Саксията, в която сме го посадили, е добре да поставим на слънчево място вкъщи и да поливаме често, но по малко. Целта е да поддържаме почвата влажна, но не и мокра.
Дръвчето, стига да искаме, може да държим и на открито през лятото. Но е задължително да подрязваме растението на всеки 15 см растеж, за да израсне то по-свежо и богато, пише Good Housekeeping.