На любителите на авокадо вероятно им е хрумвало, че от ядката му може да си отгледат дръвче у дома. И действително е така. При това е доста лесно, особено и след като вече имат основното под ръка, а именно - самата ядка.

Авокадото, негативният ефект върху околната среда и мина ли му модата

Мина ли му модата на авокадото

Ползите ли са повече или вредите

В случай че и ние сме ентусиасти в това начинание, добре е да имаме предвид, че за да започне да дава плодове, на авокадовото дърво може да му трябват до около пет години. Но веднага успокояваме и с добрата новина. То може да вирее съвсем добре и на закрито.

Та сега по същество. Ето как можем и ние да си отгледаме едно свежо авокадово дръвче.

Снимка 582213

Източник: iStock

Какво ни трябва:

  • ядка от авокадо
  • клечки за зъби
  • водна чаша или буркан
  • саксия с диаметър 25 см
  • почва
  • градинска лопатка
Снимка 582214

Източник: iStock

Какво ги правим:

След като вече сме си запазили ядка от авокадо (която не сме рязали или чупили), я измиваме добре с вода. Оставяме я да изсъхне и забождаме три клечки за зъби на равно разстояние една от друга в средата на ядката, във вдлъбнатините ѝ.

Тогава вече може да я поставим във водна чаша или буркан, като идеята е клечките да държат ядката не изцяло потопена във вода. Добре е избраният от нас съд да напълним с толкова вода, че ядката да е потопена до една трета в долната ѝ част.

Чашата или буркана слагаме на топло място у дома, но защитено от пряка слънчева светлина, като редовно сменяме водата. Коренчета би трябвало да се появят след две до шест седмици. Ако обаче това така и не се случи, най-добре да пробваме отново с друга ядка.

В случай че имаме успех от първия опит, когато коренът достигне 15 см, скъсяваме дължината наполовина, за да насърчим растежа на повече корени.

Снимка 582215

Източник: iStock

Накрая, щом стъблото поизрасне, засаждаме ядката в саксия с диаметър 25 см и с богата почва. Тогава вече можем да оставим авокадовото ни дръвче да расте, расте, расте...

А как да се грижим за младо авокадово дърво?

Саксията, в която сме го посадили, е добре да поставим на слънчево място вкъщи и да поливаме често, но по малко. Целта е да поддържаме почвата влажна, но не и мокра.

Авокадо, листерия, салмонела и защо да не го съхраняваме във вода

Колко опасно е да съхраняваме авокадо във вода

Опасностите, които идват с тази тенденция

Дръвчето, стига да искаме, може да държим и на открито през лятото. Но е задължително да подрязваме растението на всеки 15 см растеж, за да израсне то по-свежо и богато, пише Good Housekeeping.