Алуминиевото фолио е чудесен помощник в кухнята - практично и удобно за употреба, то улеснява всяко домакинство при приготвянето и съхраняването на храна.
Въпреки всички негови полезни приложения обаче, то също има и своите специфики при използване. И ако не сме достатъчно предпазливи, може да навреди на здравето ни и безопасността на храната.
За да избегнем потенциално рискови ситуации, е полезно да знаем за какво алуминиевото фолио не е правилният помощник. Ето шест такива примера.
За съхранение на храни, които имат киселинност
В случай че мариноваме например пилешки гърди в лимонов сок и мазнина, е по-добре вместо алуминиево фолио да използваме стъклен или керамичен съд за съхранение. Не е препоръчително да съхраняваме храни, които имат киселинност, като домати и цитрусови плодове, в алуминиево фолио, тъй като могат да корозират или обезцветят алуминия. Киселинността в продуктите може да причини химическа реакция, която да придаде метален вкус на храната, но и да освободи алуминий в нея. А това може да доведе до стомашно раздразнение и дори дългосрочни неврологични проблеми.

Източник: iStock
За по-продължително съхранение на остатъците от храна
Опаковането на остатъци от храна в алуминиево фолио по принцип е безопасно. Но не е препоръчително за по-продължителен период от време. Все пак, алуминиевото фолио не е херметично и опаковането на храна в него не предотвратява навлизането на въздух и бактерии. А това увеличава риска от разваляне на храната и съответно получаване на хранително натравяне. За по-дълготрайно съхранение най-добрият вариант си остава херметически затворен стъклен или керамичен съд.
При печене във фурна
Алуминият е силен топлопроводник и затова, ако го използваме, за да покрием тава, в която печем тестени изделия, има голяма вероятност дъното им да покафенее или дори да изгори. А обикновеното фолио може лесно да се разкъса и да залепне. При печене е най-сигурно да използваме или хартия за печене, или силиконова подложка за многократна употреба.

Източник: iStock
В микровълнова фурна
Предвид че е метал, алуминиевото фолио не бива да се поставя в микровълнова фурна, тъй като може да предизвика искри или възпламени пожар. За да предотвратим това е по-добре да покриваме чиниите и купите с хартия за печене или капак, подходящ за микровълнова фурна. Така е хем по-безопасно, хем по-чисто, тъй като няма да останат пръски в уреда.
При готвене на много високи температури за продължително време
Предимство на алуминиевото фолио е, че то може да издържи на високи температури. Но при продължително готвене, особено когато е в директен контакт с храна или е изложено на открит пламък, фолиото може да се разпадне и така алуминий да попадне в храната и съответно в организма ни. Ако това се случи веднъж няма място за притеснение, но ако е многократно, алуминий може да се натрупа в тялото, което е вредно особено за хора с намалена бъбречна функция.
За покриване на дъното на фурна или скара
Въпреки че не създава проблем за безопасността на храната, покриването на фурна или грил с алуминиево фолио не е препоръчително. Не е гарантирано, че то ще издържи на висока температура и може да надраска уреда. Освен това може да блокира въздушния поток на фурната и да доведе до неравномерно нагряване. А ако мазнина се натрупа върху фолиото, може да се запали и огън. Същите съображения важат и за грила, тъй като въздушният поток е от решаващо значение при печене, пише Eating Well.