Едно от правилата, които задължително трябва да спазваме, ако искаме да водим здравословен живот, е да ограничим до минимум консумацията на захар. Вече имаме разнообразие от алтернативи, които правят тази забрана доста по-приемлива.

Захарта и защо не се разваля

Защо захарта не се разваля

Без срок на годност

Като започнем от традиционния мед и минем през стевията и еритритола, всеки може да намери заместител по вкуса си. Сега сред тях се нарежда и не толкова познатата все още алулоза.

Тя е монозахарид, точно както фруктозата в плодовете. Основният й плюс е, че има много подобен на захарозата вкус, но съдържа 90% по-малко калории - 0.4 на грам, в сравнение с четирите калории на грам при бялата захар. Тялото ни я абсорбира, но не се метаболизира, затова и не се отделят вредните калории. 

Снимка 481219

Източник: iStock

Алулозата предизвиква и съвсем незначително повишение на нивата на кръвна захар след консумация, което я прави идеален избор за хора с диабет и в преддиабетно състояние. Нивата на холестерола и триглицеридите също не се влияят от нея. А още един плюс от консумацията на алулоза е, че не разваля зъбите така, както бялата захар.

Tози заместител на захарта е подходящ за всички, които искат да отслабнат или просто да се хранят здравословно. Според изследване от 2018 г., консумацията на големи количества алулоза води до значително намаляване на процента телесни мазнини (най-вече в областта на корема) в сравнение с приема на плацебо, пише Medical News Today.

Снимка 457473

Източник: iStock

Все пак, добре е да не прекаляваме с алулозата, защото това може да доведе до стомашни неразположения, като болки, диария, подуване, намален апетит, колики и газове.

Захарта, влиянието й върху здравето и красотата й и какво ще се случи, ако я откажем за седмица

Какво ще се случи, ако спрем да ядем захар за една седмица

Наистина ли си струва

В натурален вид алулозата се среща в много малки количества в смокините, стафидите, кафявата тръстикова захар и кленовия сироп. Науката отдавна е намерила начин да я произвежда чрез процес, основната суровина в който е царевица. Така тя се превръща в достъпен заместител на бялата захар, който има широко приложение в кухнята.