Може и да не сме обръщали внимание, но ако си направим труда да погледнем, ще видим, че на опаковките на захарта няма срок на годност. Това означава, че продуктът сякаш е вечен и може да се използва за толкова дълъг период от време, колкото си преценим.
За да се развали някой продукт, той обикновено бива нападнат от плесен или бактерия. И плесента, и бактерията обаче се нуждаят от кислород, най-вече от вода, за да живеят и да се размножават. Те използват т.нар. несвързана вода, която съдържат почти всички храни, за да оцеляват.
Източник: iStock
Това, което прави захарта (бяла и кафява) неподатлива на разваляне, е, че в нея няма никакво съдържание на несвързана вода. Когато бактерия или плесен попадне в захарта, тя няма как да оцелее и просто умира.
Същото се случва и със солта. Именно поради тази причина и солта, и захарта се използват като консерванти. В чая и сушените шушулкови растения също няма несвързана вода, което отново ги предпазва от бактерии и плесен, пише Eat By Date.