Напоследък все повече се говори за възрастта и здравето на мозъка, както и за всички заболявания, които му оказват влияние. Според последни изследвания, качеството и количеството сън имат пряка връзка с развитието на Алцхаймер в напреднала възраст.

Но не само времето, което прекарваме в леглото, но и редица ежедневни дейности и навици оказват влияят върху това колко е млад мозъкът ни и колко време ще се запази такъв.

Мозъкът постоянно се променя, а тези промени зависят пряко от нашето поведение и преживявания. Тази негова функция се нарича невропластичност. Идеята за това сами да променим мозъка си датира от преди век, а в основата й е испанският неврохирург Сантяго Рамон-и-Кахал.

Алцхаймерът, оралната хигиена, сънят и нови открития за заболяването

Ето какво отключва Алцхаймера

И колко е важен добрият сън

Да живеем живот, с който поддържаме здравето на сивото вещество, е един вид инвестиция, която ни се отплаща с годините. А малките избори понякога водят до големи промени.

За заболявания като Алцхаймер и деменция може да няма лек, но самите ние сме лекарството, което може да ни предпази от тях. Когато създаваме подходящи условия, в мозъка ни се стимулира създаването на нови клетки - неврони, които го поддържат млад. Ето няколко примерни съвета как ежедневно да се грижим за мозъка си без особени усилия. 

Снимка 410314

Източник: iStock

Социализация и учене

Това са два от най-добрите симуланти за нашия мозък. Деменцията и Алцхаймерът много по-често се проявяват при възрастни хора, които са самотни и не комуникират с други. А дори 10 минути общуване на ден намаляват значително риска от тези заболявания.

Трябва да бъдем обаче особено внимателни към социалните си контакти, защото когато те са свързани с хора, които създават стрес и напрежение у нас, комуникацията придобива негативен оттенък. 

Четенето и научаването на нова информация ежедневно също поддържа мозъка млад. При тази дейност се отделя норадреналин, който спомага за образуването на нови клетки. Ефектът е много по-силен, ако сами се изненадваме с различни автори и жанрове или дори просто сменяме радиостанциите и телевизионните канали, които гледаме и слушаме ежедневно.

Снимка 410319

Източник: iStock

Сърце

Сърцето и мозъкът са пряко свързани, затова грижата за единия орган е от съществено значение и за другия. При всеки удар на сърцето, кръвта достига до мозъка и го снабдява с кислород и полезни вещества, необходими за неговото функциониране. Затова и проблемите със сърдечно-съдовата система имат негативно отражение върху сивото вещество.

Около 1/3 от случаите на деменция са свързани и с наличието на сърдечно заболяване и инфаркти. Най-доброто, което можем да направим, е да поддържаме нивата на холестерол, кръвно налягане и кръвна захар в оптимални граници.

За целта трябва да поддържаме балансирана диета (за предпочитане е средиземноморската), да се откажем от солта и да имаме достатъчно движение в ежедневието си. Ако прекарваме по-голямата част от деня си в седнало положение, трябва на всеки 30-40 минути да се разтъпчем поне за минута-две, пише Daily Mail.

Снимка 375531

Източник: iStock

Стрес

Той е най-големият враг на здравето и нормалното функциониране на организма. Високите нива на хормоните на стреса увреждат мозъка, влияейки негативно на структурата, размера и функциите му. 

Алцхаймерът, оралната хигиена, сънят и нови открития за заболяването

Ето какво отключва Алцхаймера

И колко е важен добрият сън

За да намалим нивата на вредния стрес в ежедневието, можем да слагаме ключовете си винаги на едно и също място, да си правим списъци на задачите и покупките, да поставим ясни граници между работата и личния живот, и да се смеем по-често.