Болестта на Алцхаймер е придружена с множество неизвестни. Именно затова учените в последните години насочват усилията си в разгадаването на причините за появата на това прогресивно невродегенеративно заболяване.

И така стигаме до две паралелни изследвания, които извеждат две причини, повишаващи риска да заболеем от Алцхаймер - лоша орална хигиена и липсата на достатъчно сън.

Изследване на учени от Washington University School of Medicine, проведено с хора и мишки, установи, че има пряка връзка между недоспиването и заболяването. Тя се основава на увеличаването на хормона тау, който е отговорен за развитието на Алцхаймер. Когато нямаме добри навици на сън, вероятността да заболеем е по-голяма.

Снимка 403068

Източник: iStock

Когато възрастните страдат от хронично недоспиване, това води до разпространение на токсичния хормон тау - първата стъпка към мозъчни нарушения и загуба на памет. Този хормон се среща и в мозъка на всички здрави хора, но проблемите настъпват, когато концентрацията му се повиши.

Именно тази повишена концентрация се забелязва при хора с нарушение в съня, участвали в изследването, в сравнение с тези, които си набавят достатъчно количество сън.

При нормално функциониране и ежедневие, тау хормонът се освобождава, когато сме будни и активни, а във времето за сън неговите нива намаляват. Но нивата му се увеличават двойно, когато сме будни през нощта. А ако това е обичайно повтарящо се явление, настъпват сериозни увреждания.

Снимка 403067

Източник: iStock

Друго изследване, проведено по поръчка на фармацевтична компания, показва връзка между развитието на Алцхаймер и лошата орална хигиена. В резултат на него се установява, че повечето хора, които страдат от Алцхаймер, имат и гингивит (заболяване на венците).

Миенето на зъбите, болните венци и връзката с ерекцията

Връзката между миенето на зъбите и ерекцията

Не само лошият дъх пречи на секса

Два токсични протеина, които се свързват с начина, по който гингивита уврежда тъканта на венците, са открити в 91% от изследваните болни от Алцхаймер. Това кара учените да вярват, че има връзка между двете заболявания въпросните протеини са в състояние да убият мозъчни клетки, пише Insider.