Знаем, че прекомерната употреба на алкохол е вредна за здравето. Но винаги сме вярвали, че умерената му консумация, като чаша червено вино на ден например, не е проблем. Според ново прочуване обаче, всички привидни ползи на умерената употреба на алкохол (в това число и на червеното вино) всъщност се дължат на други фактори.

Отицателното въздействие, което бялото вино може да има върху тялото

5 неприятни последствия от пиенето на бяло вино

Лошите духове от тази бутилка

В проучването, публикувано в края на март в списание Cardiology, изследователи от Massachusetts General Hospital (MGH) и Broad Institute на Масачузетския технологичен институт и Харвард изследват данни от над 370 хиляди възрастни в Обединеното кралство, сравнявайки информация за навиците им за пиене, начина на живот и риска от сърдечни заболявания.

Наблюденията поставят под съмнение убеждението, че леката консумация на алкохол може да подобри здравето на сърцето. Вместо това изследването предполага, че всякакви асоциации между умереното пиене и сърдечното здраве по-скоро са свързани с други фактори на начина ни на живот.

Снимка 569229

Източник: iStock

Изследователите установяват, че рискът от сърдечни заболявания се увеличава драстично с нарастването на консумацията на повече алкохолни напитки, като прекомерната консумация на алкохол повишава риска и от някои видове рак. 

Проучване от юли 2021 г., отпечатано в списанието The Lancet Oncology, свързва консумацията на алкохол с рак на хранопровода, гърлото, ларинкса, дебелото черво, ректума, черния дроб и гърдата.

Рак, ракови заболявания, изкуствени подсладители и каква е връзката помежду им

Има ли връзка между рака и изкуствените подсладители

Какво сочат данните от ново изследване

Освен това, в интервю за Eat This, Not That!, Карън Колинс, която е съветник по хранене към Американския институт за изследване на рака (AICR), отбеляза, че алкохолът увеличава риска от шест различни вида рак. За някои видове - като рак на главата и шията, хранопровода и гърдата - опасността нараства дори с по-малко от една стандартна алкохолна напитка на ден, сочи анализът от проучването.

Снимка 550566

Източник: GettyImages

"Повишеният риск от рак, свързан с алкохола, е постоянен, независимо дали избираме бира, бяло вино, червено вино или дестилирана спиртна напитка (като водка или уиски)", категорична е Карън Колинс.