Унесени в монотонното всекидневие, често забравяме за любимия човек и се замисляме как да го впечатлим само когато имаме повод. Но и малките жестове или една по-специална вечеря, подготвена лично от нас, със сигурност ще бъдат оценени.

Пандемията, сексът и как тя се отразява на либидото

Как пандемията се отрази на секса

Не е за вярване какво се случва с либидото ни

Повечето работим вкъщи и вероятно масата в трапезарията доста напомня на бюрото в офиса. За да се откъснем максимално от мисълта за професионалните и всякакви други ангажименти, скриваме лаптопа, запалваме ароматни свещи и се захващаме с приготвянето на една романтична вечеря за двама.

Храната сама по себе си, колкото и да е вкусна и стилно поднесена, не е гаранция за незабравима и чувствена вечер. Ето защо са важни и съставките, а колкото по-силни афродизиаци са те, толкова по-хубаво.

Снимка 518795

Източник: iStock

Салатата от рукола, козе сирене и семена от нар ще даде висок старт и ще ни настрои още по-романтично.

Малките зелени листа от зеленчука са богати на цинк, който увеличава притока на кръв към всички части на тялото, включително и към ерогенните зони. Още през първи век в Древен Рим са ги използвали, за да разпалят страстите.

Сок от нар, сок от арония, зелен чай, противовирусните им свойства и помагат ли срещу Covid-19

Нар, арония и зелен чай срещу COVID-19 и грип

Как действат на респираторните заболявания

Нарът неслучайно е кулинарният символ на Афродита, богинята на любовта. Семената му са щедри на антиоксиданти и се смята, че са по-силни от някои изкуствени стимуланти.

Колкото и да не ни се вярва, козето сирене действа като афродизиак именно заради специфичния му аромат на шавар. Той възбужда обонянието и съдържа десет пъти повече фенилетиланин от тъмния шоколад, за който всички знаем какъв голям романтик е.

Снимка 518796

Източник: iStock

Ако ни се хапва още, колумнистаката Джуи от Byrdie предлага да продължим с ястие от пиле с чили и сладки картофи.

Лютият пипер повишава сърдечната честота, вдига телесната температура и засилва притока на ендорфин. Не му липсва и капсацин, който кара сърцето да затрепти и да ни настрои още по-романтично.

Снимка 518799

Източник: iStock

Сладкият картоф съдържа много калий, бета-каротин и витамин А, за които се смята, че засилват мъжествеността. В компанията на канела подобрява когнитивната функция и помага да се фокусираме върху любимия човек.

Бананите, ядките, тъмният шоколад и храните, които ни зареждат с най-много енергия

Храните, които ни зареждат с най-много енергия

Когато имаме нужда от допълнителни сили

За десерт - шоколад, разбира се. Натуралният вариант е олигарх на амандин и фенилетиламин. За да подсилим и визуалния ефект, можем да го разтопим и да го поднесем с ягоди.