Пандемията все още бушува по целия свят и е напълно логично, ако в момента мислите ни не се въртят толкова около секса. Знаем, че трябва да избягваме контакти с други хора. Нещо повече - да загърбим секса, освен ако не сме с трайно установен партньор.

Коронавирусът, Ню Йорк и препоръките на властите за секс по време на пандемията

Наръчник за секс по време на коронавирус

Американците: за всичко си трябват правила

В крайна сметка нашето колективно психично здраве е пострадало, защото непрекъснато ни се повтаря, че физическият контакт с други хора е опасен.

Но проучването на апликацията за дигитална секс терапия Blueheart установи още по-стряскащи неща - 55% от британците се притесняват, че никога повече няма да се интересуват от секс.

Снимка 500502

Източник: iStock

Всъщност, 41% дори се опитват да се направят на "непривлекателни" за партньора, като не се къпят, за да избегнат физическия допир. Други се разсейват с телевизия и видео игри (29%). А от 2559 участници, които в момента са с ниско сексуално влечение, малко над всеки пети е говорил с партньора си за това.

Според специалистите, загубата на либидо може да се случи на всеки по всяко време и има редица причини, които могат да бъдат причина за него - от косвени (като скръб, загуба на работа, изолация и др.) до проблеми с възприемането на тялото и физически проблеми.

Асексуалността и сексуалната дисфункция - когато сексът не е важен

Когато сексът не е важен

Причини много, резултатът - един

"Ниското либидо, подобно на много други форми на сексуална дисфункция, е истинска тема табу", обяснява пред  Metro д-р Катрин М. Хертлайн, терапевт и експертен съветник в Blueheart. "Въпреки че много се говори за предстоящ "бейби бум", последните месеци не са непременно катализатор за либидото на много хора".

Това се дължи на високите нива на финансов стрес, несигурност в работа и безпокойство за здравето, които са реалност за мнозина и стресът може да причини пълна загуба или спад в либидото.