Ние сме това, което ядем. И ако не се чувстваме достатъчно енергични, а по-скоро уморени и отпаднали, значи е време за някои промени в менюто. А те са свързани с консумацията на конкретни храни, които ни зареждат с големи дози енергия.

Банани

Може би най-добрият източник на енергия сред храните. Въглехидратите, витамин B6 и калият в този плод повишават значително нивата на енергия в тялото ни. А ефектът от един банан учените сравняват с този от една изотонична напитка.

Сладки картофи

Не толкова достъпен източник на енергия като бананите - навсякъде и по всяко време, просто защото се нуждаят от термична обработка. Но пък си заслужава дa им отделим време, за да ни заредят с фибри и сложни въглехидрати. 

Тях тялото ни освобождава постепенно, което значи, че ще ни държат сити и енергични по-дълго време. Сладките картофи са и страхотен източник на манган, който е важен за разграждането на веществата и освобождаването на енергията от тях.

Снимка 466408

Източник: iStock

Яйца

Те са пълни с протеин, който е устойчив източник на енергия. Доказано е също, че левцинът (аминокиселина) в тях стимулира производството на енергия в организма. Затова и се приема като хранителна добавка от активно спортуващите, които също така си хапват по няколко яйца на ден.

Яйцата са богати и на витамин от групата В, които помагат на ензимите да разградят храната и да освободят енергията от нея. Това ги прави и перфектен избор за закуска.

Ябълки

Добър източник на фибри и въглехидрати. Благодарение на тях, но и на естествените си захари, ни осигуряват постепенно отделяща се енергия за по-дълго време.

Снимка 388891

Източник: iStock

Тъмен шоколад

Той е богат на антиоксиданти, които увеличават притока на кръв в тялото. Така се подпомага и доставянето на кислород до мозъка и мускулите, което подобрява тяхното функциониране. Затова няма нищо лошо в това да хапнем няколко парчета тъмен шоколад преди тренировка, пише Healthline.

Киноа

Тези семена са известни с високото си съдържание на протеин, който, както вече разбрахме, е страхотен източник на енергия. Заради ниския си гликемичен индекс, тази енергия се освобождава бавно в организма.

Мазни риби

Техния ефект се дължи на високото съдържание на омега 3 мастни киселини, които успешно се борят с умората, дори при хора с онкологични заболявания и при тези, които преминават през химиотерапия.

Тези мастни киселини имат и противовъзпалителен ефект, а възпаленията са честа причина за отпадналост. Витамин В12 пък подпомага производството на червени кръвни телца.

Снимка 343255

Източник: iStock

Авокадо

Неслучайно е определяно като суперхрана. Богато е на фибри и полезни мазнини, които поддържат нивата на енергията в организма.

Портокали

Те имат високо съдържание на витамин С, който е силен антиоксидант. Предпазвайки клетките от оксидативен стрес, той се бори и с умората, която предизвиква.

Рибата, ядките, морковите и кои са най-полезните и най-вредните храни за очите

Най-полезните и най-вредните храни за очите

От какво се нуждаем за добро зрение

Ядки

Още един лесен източник на енергия, който можем да консумираме навсякъде и по всяко време. Ядките са богати на толкова полезни вещества, че е трудно да изброим всички. Но най-важното е, че дори една шепа може да ни зареди с енергия, която да усещаме часове наред.