Много хора обичат да похапват риба, но въпреки това я избягват заради едно нещо - силната и не особено приятна миризма, която остава за дълго в дома им след готвене.

Здравословно ли е да ядем кожата на рибата

Здравословно ли е да ядем кожата на рибата

Никулден наближава и много въпроси изникват

А това не би трябвало да ни отказва от консумирането на вкусната и полезна риба. Защото има редица трикове, чрез които да се справим с натрапчивата миризма - при това изпитани от готвачи и кулинари експерти.

Прясна риба

Факт е, че колкото по-прясна е рибата, толкова по-слабо мирише. И ако нямам как да я уловим сами, добър вариант е рибният пазар, където със сигурност ще намерим възможно най-свежи селекции. Или пък магазин, предлагащ жива риба.

Снимка 644478

Източник: iStock

Фолио

Печенето във фолио или пергаментова хартия със сигурност ще предотврати силната миризма на риба в кухнята. И не само това - приготвено по този начин месото ще стане по-вкусно, крехко и перфектно приготвено. Хубавото е, че може да добавим всякакви зеленчуци - като аспержи, домати или пресни картофи.

Канела

Успешен начин за неутрализиране миризмата на риба е успоредното варене на канела. Ще ни трябват единствено пръчици канела, смляна канела, малко лимонов сок и 1 супена лъжица екстракт от ванилия. Съставките се смесват в тенджера, пълна наполовина с вода, която се оставя да ври, докато рибата се приготвя, пише The Daily Meal.

Снимка 644479

Източник: iStock

Цитрусови плодове

"Натриването" на рибата с лайм, лимон или домат не само ще помогне за премахване на миризмите, но и ще добави значителен вкус по време на готвене. Това е така, защото лимонената киселина, съдържаща се в цитрусовите плодове реагира с амините в рибата и ги неутрализира.

анкета

Спазвате ли традицията да ядете шаран на Никулден?

Виж резултати

Да, разбира се 49.5%

Не - ям каквото и всеки друг ден 11.9%

Шаран не, но някаква риба 32.8%

Ям кренвирши - в тях сигурно има и риба 5.8%

Ябълков оцет

Ако нямате под ръка канела или цитрусови плодове, може да използваме просто оцет. Той е идеален начин за абсорбиране на миризми. Достатъчно е да напълним с него малка купа и да го оставим на кухненския плот за една нощ. Или пък да накиснем рибата в разреден разтвор на оцет и вода за около десет минути преди готвене.

Причината е в молекулите оцетна киселина. Когато се изпаряват, те се свързват с летливите молекули, отговорни за лошата миризма и ги неутрализират.

Първото синтетично филе от риба, която не плува, но се яде

Рибата, която не плува, но се яде

За добро или за зло, явно това е бъдещето

Сода бикарбонат

Подобно на оцета, содата за хляб абсорбира миризмите от въздуха. И отново е нужно просто да оставим купа със сода за хляб на кухненския си плот. Това важи за неутрализиране на всякакви неприятни миризми в дома.