Всички знаем, че рибата е много полезна, а средиземноморската диета, в която тя е един от акцентите, се смята за една от най-ефективните - ако искаме да отслабнем и да бъде здрави и млади.

Сега учените от Оксфордския университет ни дават още една причина да си хапваме риба често-често. И по-точно - три пъти седмично.

Проведеното проучване, с което се достига до този извод, продължава цели 15 години, а в него взимат участие около половин милион души, които споделят своите хранителни навици. Акцентът е върху консумация на риба, било то бяла, мазна, постна и мастна.

Снимка 435920

Източник: iStock

Основният извод е, че хората, които ядат по 360 грама риба седмично, независимо от кой вид, имат 12% по-малък риск от развитие на рак на дебелото черво. Намаляването му е почти същото и при приема на само 124 грама мазна риба - сьомга или сардини например.

В мазната риба полинаситените мастни киселини, които имат противовъзпалителен ефект, са в много по-висока концентрация. Но и постните не са лишени от тях, макар и в по-малки количества.

Рибата, количеството й в Световния океан и един притеснителен доклад

Рибата в Световния океан е крайно недостатъчна

Прогнозите са притеснителни

Ако приемем, че средната порция риба, която се поднася и консумира, е 100 грама, то стигаме до консумацията й три пъти седмично, която учените препоръчват, пише Insider.