Храната в последните години определено не е това, което беше. И не говорим само за всички тенденции на суперхраните, веганството, суровоядството и какво ли още не. Технологиите също навлязоха сериозно в хранителната индустрия и вече сме виждали месни продукти, отгледани в лаборатория, вместо във ферма.

Израел, Redefine Meat и 3D принтираното месо, което ще превземе Европа

3D принтираните пържоли превземат Европа

Почти като истински

Поредното постижение в тази спорна област идва отново от Израел. Местната компания Steakholder Foods представи преди дни първото в света рибно филе, създадено в лабораторни условия, което е годно за консумация след термична обработка.

Филето е от ципура, а за направата му са използвани суровини от сингапурската компания Umami Meats. От тях се създава специално мастило, с което след това се принтира филето. Специалистите от Steakholder Foods успяват да изимитират специфичната влакнеста структура на рибното месо, за да бъде на вид максимално като истинско.

Що се отнася до вкуса, при проведените дегустации се отбелязват достатъчно прилики с това на истинското филе, за да бъде синтетичното годно за използване в сингапурската и израеска кухня.

Компанията вече има опит в производството на синтетично месо като стана популярна със своето wagyu телешко. А сега са подали документи за патентоване технологията за филето от ципура. Очаква се промишленото му производство да започне съвсем скоро, защото биопринтирането на риба се оказано по-лесно от създаване на "изкуствено" телешко. В момента пък работят над филе от змиорка.

И очевидно разработването на синтетично месо е една тенденция, която ще намира все повече популярност в следващите години. Освен че изисква по-малко ресурс и логистика, технологията по биопринтиране създава една устойчива и етична алтернатива на традиционното животновъдство и рибарство. Тя ни дава възможност да консумираме месо, без за целта да се убиват животни, пояснява EveryLore.

Пестене на енергия, по-малко месо, приложение Спаси гората - съветите на WWF за устойчив живот през 2023 г.

7 начина да живеем по-зелено през 2023 г.

Експертите от WWF съветват

Не е за подценяване и намаляването на въглеродния отпечатък, който отглеждането на животни оставя върху околната среда.На този етап технологията все още не е толкова развита и се правят известни компромиси с вида и вкуса на крайните продукти, но сме сигурни, че след години няма да можем да различим истинското месо от синтетичното.