Ябълковият оцет отдавна е известен като съставка, изключително подходяща за грижата за косата - заради способността да придава блясък и да стимулира растежа. И ако в последните години бе малко позабравен, то сега отново набира популярност.
Оцетът има способността да поддържа естествения биом на скалпа поради антимикробните си свойства. Съдържа алфахидрокси киселини, които нежно ексфолират и насърчават клетъчния обмен, създавайки оптимална среда за растежа на косата. Киселината затваря кутикулата, намалявайки накъсването на косъма, запечатвайки влагата и придавайки оптимален блясък.
Може да се използва успешно и за лечение на пърхот заради естествените антибактериални и противогъбични свойства.
Според експертите ябълковият оцет е подходящ за почти всеки тип коса. Заради свойствата му да заглажда косъма и да се бори с накъсването, особено подходящ е за гъстите и къдрави коси. Но е добре да се избягва при твърде сухи, прекалено обработени или изключително фини кичури.
Източник: iStock
Що се отнася до това колко често може да използваме ябълковия оцет, това зависи от индивидуалното състояние на скалпа, типа и текстурата на косата. Ако имаме по-сериозни проблеми със скалпа, изплакване с оцет може да се извършва два до три пъти седмично.
В момента на пазара могат да се намерят редица продукти със съдържание на ябълков оцет. Но ако разполагаме с ограничен бюджет, може и сами да си направим вода за изплакване. Съотношението между киселината и водата е в зависимост от типа на косата и скалпа.
Все пак от Elle предлагат примерен вариант, който може бързо и лесно да приготвим.
Достатъчно е са смесим една част ябълков оцет с две части дестилирана вода (чешмяната може да бъде твърде киселинна). След измиване с шампоан и балсам, леко подсушаваме косата и нанасяме сместа - от корените по цялата дължина на косата. Оставяме продукта да подейства няколко минути и изплакваме с хладка до студена вода, за да затворим външния слой на косъма и да заключим влагата.
Източник: iStock
Към сместа може да добавим и лавандула, тъй като тя насърчава растежа на фоликулите и балансира производството на себум както при сух, така и при мазен скалп.
За целта накисваме билката за около 30 дни. След това я изсипваме в подходящ съд, например в буркан, и добавяме ябълков оцет - докато покриете лавандулата. Оставя се така да престои за период от четири до шест седмици. Сместа се прецежда и се изсипва в чист съд и така може да се съхранява в продължение на шест до осем месеца в кухненски шкаф.
Използва се като в съотношение три части вода с една част от получената смес и се изплаква косата след миене.
Единственият недостатък на ябълковия оцет е силната му миризмата. Ето защо човек може да се възползва от готовите продукти, предлагани в търговската мрежа.