Независимо дали имаме слабост към сладки храни или предпочитаме солени, вероятно имаме своите любими комбинации. Така например чудесно се допълват бисквити и мляко, моркови и хумус, бекон и яйца.
От друга страна обаче, има храни и напитки, които е добре да избягваме да консумираме заедно. Дори и вкусово да си подхождат, някои от съединенията в тях могат да блокират усвояването на витамини и минерали. Други пък да доведат до прекомерен прием на определени макронутриенти или микронутриенти.
Ето шест комбинации от храни и напитки, които да не консумираме заедно.
Мляко и цитрусови плодове
Съчетаването на мляко и цитрусови плодове не е добра идея, особено за хора с непоносимост към лактоза, тъй като може да причини подуване на корема или друг вид храносмилателен дискомфорт.
Източник: iStock
Причината е, че киселината в цитрусовите плодове реагира с казеиновите протеини в млякото и това може да доведе до затруднено храносмилане.
Натурален шоколад и мляко
Друга комбинация с мляко, която макар и вкусна, не е препоръчителна, е тази с натурален шоколад. Добре е да я избягваме, тъй като млякото неутрализира ползите за сърцето от какаото.
Източник: iStock
Вероятно знаем, че флавоноидите във висококачествения натурален шоколад (70%+ какао) помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето като цяло. По-малко известен факт обаче е, че протеините в млякото пречат на тялото да усвоява флавоноидите.
Кафе и банани
Бананът може и да ни се струва като бърз и удобен вариант за закуска, но комбинацията му с кафе не е добра идея.
Източник: iStock
Когато консумираме бързо усвояеми въглехидрати и кофеин заедно, е доста вероятно бързо да почувстваме прилив на енергия, която обаче всъщност не е устойчива. А щом кръвната захар спадне, рязко ще се почувстваме по-уморени от преди.
Инстантни храни и соев сос
Инстантните храни и особено пакетираните нудъли, може и да са по-вкусни, придружени със соев сос, но това обикновено е за сметка на повишени нива на натрий.
Източник: iStock
Подобни хранителни комбинации могат да доведат до прекомерен дневен прием на натрий, който с течение на времето да увеличи риска от здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
Фъстъчено масло и оризови бисквити
Дори и да ни звучи като здравословна комбинация, фъстъченото масло и оризовите бисквити не са препоръчителни за консумация заедно.
Източник: iStock
Причината е, че те също не засищат за дълго, нито пък ни дават достатъчно енергия. Липсата на фибри и сложни въглехидрати в крайна сметка бързо ще ни остави гладни.
Алкохол и кофеин
Алкохолът и кофеина са комбинация, на която се базира така популярния коктейл еспресо мартини.
Източник: iStock
Проблемът с това съчетание обаче идва от факта, че докато първото има потискащо въздействие, второто има стимулиращо. Така кофеинът може да притъпи въздействието от алкохола и да ни подтикне да пием дори още повече. Независимо дали си набавяме кофеин чрез кафе, чай или енергийни напитки, е добре да избягваме да го правим едновременно с алкохол, пише Real Simple.