Слънце, искрящо синя вода, надвиснали над сгради и отвсякъде светещото жълто на лимоните. Тези цитруси неслучайно са негласният символ на цялото Амалфийско крайбрежие, както и на Капри. Лимоните присъстват и в някои от най-популярните рецепти от острова - съвсем не сложни, но изключително ароматни и вкусни ястия.

Крайбрежието на Амалфи и новото старо летище, което ще го направи по-достъпно

Новото старо летище, което ще направи Амалфи още по-достъпен

Добра новина и за туристите, и за местните

Тайната им? Най-пресните продукти, като местни риби и моцарела, ароматен босилек и риган, сезонни домати. И лимони, разбира се.

Салата Капрезе

Снимка 673257

Източник: iStock

Гранд хотел Quisisana e първото място, в чието меню се появява салата капрезе, наименувана точно по този начин. Няма по-подходящо място да я пробваме от Капри и Амалфийското крайбрежие, но все пак може да да я приготвим и вкъщи. Трябват ни най-свежите домати, които можем да намерим (защо не от собствената ни градина), качествена моцарела и босилек. Нарязваме доматите и моцарелата на кръгчета, подреждаме ги в чинията и ги поръсваме с дресинг. Него сме приготвили предварително от прясно изстискан лимонов сок, сол, черен пипер и зехтин. Украсяваме с босилека.

Лимонени спагети Da Paolino

Снимка 673259

Източник: iStock

Мястото е легендарно за Капри - ресторант Da Paolino, чийто "салон" е разположен на тераса под открито небе, а масите са пръснати между над 100 лимонови дървета. Независимо от звездните гости като Дженифър Лопес, Крис Дженър, принцеса Каролина Монакска, менюто е семпло, а звездата в него са тези простички лимонови спагети. Слагаме пастата да се вари, а междувременно настъргваме кората на два лимона, след което изстискваме лимоновия сок от тях. Към него добавяме 2/3 чаша настърган пармезан, също толкова зехтин, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме добре. Отцеждаме готовите спагети, като запазваме чаша от водата. Прехвърляме ги при лимоновата смес, добавяме настърганата лимонова кора и бъркаме, като постепенно добавяме и отделената от варенето вода. Сервираме с босилек и резен лимон.

Acqua pazza фагри

Снимка 673258

Източник: iStock

Това ястие включва два ключови елемента от кухнята на неаполското крайбрежие - червено фагри и соса acqua pazza, което буквално означава "луда вода" заради пикантния си вкус. Почистваме рибата. Запържваме няколко скилидки чесън и лют пипер на люспи в зехтин, а след това добавяме десетина разполовени чери доматчета. Добавяме рибата и заливаме с чаша бяло вино и чаша вода. Оставяме да къкри покрито 20 минути. Сервираме горещо.

Лимончело

Снимка 673256

Източник: iStock

Прочутият лимонов ликьор се сервира из цяла Италия, но родината му е Капри. Разбира се, най-добре е да се прави с органични лимони от острова, или поне домашни такива. Трябват ни 10 лимона, 1 л 95-градусов алкохол, 1 л вода и 1 кг захар. Измиваме добре лимоните и настъргваме кората. Накисваме я в алкохола за около три седмици в плътно затворен съд далеч от пряка светлина. Добре е да разклащаме съда през няколко дни, а след три седмици да прецедим. Приготвяме сироп, като варим водата и захарта за 15 минути. Охлаждаме и добавяме към лимоновата смес. Оставяме я да престои 10 дни - на единайстия имаме лимончело! Сервираме добре охладено.

Торта Капрезе

Снимка 673260

Източник: iStock

Като почти всички велики рецепти, и тази се ражда случайно. Около 1920 г. сладкарят от Капри Кармине Ди Фиоре забравя да добави брашно към сладкиша с шоколад и бадеми. Грешката му ражда пухкав и сочен десерт без глутен. За него ни трябват 350 г смлени бадеми, 350 г захар, 260 г масло, 200 г разтопен черен шоколад и 7 яйца. Разбиваме маслото със захарта, след което добавяме един по един жълтъците, като разбъркваме. Прибавяме бадемите и разтопения шоколад. Белтъците разбиваме на сняг и внимателно смесваме с тестото. Изсипваме в намаслена и набрашнена форма за кекс и печем 45 минути на 160°.