Какво е Великден без яйца, козунаци и агнешко, разбира се. Това месо може да не е по вкуса на всеки, но традицията повелява на този празник да сложим на трапезата именно него. И ако печенa агнешкa плешка или котлети ни звучат прекалено скучно, може да експериментираме с някоя друга рецепта. Ето и 4 идеи от кухните на няколко страни по света.

5 идеи какво да сготвим с останалото от празниците агнешко

5 идеи какво да сготвим с останалото от празниците агнешко

Бързи и икономични рецепти

Агнешко сувлаки

Тази рецепта си я "крадем" от гръцките ни съседи, които обичат да приготвят месния специалитет по всяко време, не само на Великден, когато ние сме свикнали да ядем агнешко.

Най-подходящото месо за направата на сувлаки е това от бут. Нарязва се на малки кубчета, след което се маринова. Именно маринатата е най-важната част, която прави тези шишчета толкова неустоими. Зa приготвянето й смесваме оцет, лимонов сок, маслиново масло, чесън, сол, риган.

Препоръката е месото да престои в тази марината поне 12 часа, за да може и да се овкуси добре и да стане по-крехко благодарение на киселината на оцета и лимона. След това на сувлакитата са им необходими само 3-4 минути от страна върху скарата, за да бъдат готови за консумация. Комбинират се перфектно с различни разядки, салати и пита гирос.

Агнешко сувлаки

Източник: iStock

Агнешко сувлаки

Марокански агнешки кюфтенца

Още една вкусна рецепта, този път от далечна страна. Там те сe приготвят по време на Рамадан, а ние може да си ги направим, когато решим. Например на Великден или пък Гергьовден. Освен с агнешко, могат да се приготвят и с телешко, пуешко или пилешко.

Без особено изненада, основното са подправките. Трябва ни галета, върху която настъргваме глава лук, за да я омекоти и да станат по-меки и кюфтетата. Към тях добавяме агнешката кайма и подправките - кимион, кориандър, червен пипер (може и пушен), лют червен пипер и канела.

Разбъркваме всичко добре и оформяме малки кюфтенца, които може първо да сложим в хладилника за около час, за да стегнат и да запазят кръглата си форма. След това пържим в нагорещено олио за 7.8 минути. 

Тези кюфтенца си вървят много с ментов сос, който приготвяме от свежа мента, лимон, сол и 1/4 чаша кисело мляко. За да не стане прекалено водно, първо слагаме малко от млякото, разбърква с пасатор и след това добавяме останалото.

Агнешки кюфтенца

Източник: iStock

Агнешки кюфтенца

Пица с агнешко

Може дa ни звучи като необичайна комбинация, но всъщност е много вкусна. Рецептата идва от средиземноморската кухня. В блата за пица няма разлика от стандартния, а интересното е какво ще сложим върху него.

Сосът приготвяме от доматена паста, чесън, маслиново масло и сладко чили сос. Върху него нареждаме домати, чушки, лук и малко фета сирене. Овкусяваме със сол и черен пипер и печем за 10-12 минути. Междувременно в загрят тиган запържваме малко агнешко до средна степен на готовност.

Завиваме във фолио за няколко минути, след което нарязваме на тънки филийки и подреждаме върху пицата. При сервираме върху нея се слагат няколко лъжици кисело мляко и прясна рукола.

Пица с агнешко

Източник: iStock

Пица с агнешко

Агнешко къри

Тази рецепта ни отвежда в Индия, където агнешкото също е на почит. То се приготвя като първо мариноваме месото, нарязано на малки кубчета, за от половин до осем часа в хладилник. Сместта за тази цел се състои от малко мазнина, кориандър, кимион, червен пипер, сол, кайенски пипер, куркума, джинджифил и чесън.

Агнешко къри

Източник: iStock

Агнешко къри

6 грешки, които италианците никога не допускат при приготвяне на паста

6 грешки, които италианците никога не допускат при приготвяне на паста

Без преваряне и с много зехтин

След това в дълбок тиган запържваме една глава лук и добавяме месото за няколко минути, докато смени цвета си. Прибавяме 1 ч.ч. доматен сос и още толкова вода, захлупваме и остаме на бавен оган да се деглазира. След това намаляваме още и оставяме за 45 минути на котлона. Сервираме върху чист ориз басмати и поръсваме с пресен магданоз, обяснява Delish.