Светът на гурме храната често ни оставя в страхопочитание, особено когато простите, ежедневни ястия се превърнат в апетитни изкушения. Едно такова кулинарно чудо е салатата. Докато салатите обикновено се възприемат като здравословни и достъпни ястия, някои готвачи са ги превърнали в луксозни деликатеси. Затова и в някои от най-добрите заведения за хранене по света те са придобили елегантно измерение и струват доста повече, отколкото някога сме си представяли, че можем да платим за салата. 

Следващият списък хвърля светлина върху пет от най-скъпите салати в света. Въпреки че е шокираща за някои, цената отразява усилията и качеството, които могат да бъдат вложени в едно ястие, било то и салата.

5. Waldorf Salad в The Savoy, Лондон

  • Цена: 58 долара

Веригата хотели Grand Hotels имат толкова богата история, че са започнали да се свързват с определени ястия. Салатата "Уолдорф" например е създадена през 1896 г. в хотел Waldorf-Astoria в Ню Йорк и се е превърнала в основна част от много менюта в изискани ресторанти по света. Макар да е проста салата, включваща основно плодове и ядки, различни заведения за хранене са направили своя собствена версия на ястието.

Модификацията на Savoy попада в този списък не само заради цената, но и заради хрупкавата комбинация от съставки. Savoy, където е нает знаменитият готвач Гордън Рамзи, издига своята салата "Уолдорф" до изискано ниво с цена от 58 долара. Салатата се прави от няколко ключови съставки, като пресни ябълки, орехи, грозде и дресинг от майонеза.

4.The Caesar Salad в Guy Savoy, Париж

  • Цена: 64 долара

Салата "Цезар" е сред специалитетите на френския ресторант Guy Savoy. Легендата разказва, че италианско-американският ресторантьор Цезар Кардини е измислил ястието през 20-те години на миналия век. Кардини решава да направи салата с наличните зеленчуци и лимонов сок, които има под ръка по време на натоварения уикенд на Четвърти юли в ресторанта си в Тихуана, Мексико. Той дори не подозира, че творението му ще се превърне в световна сензация.

Някои ресторанти взимат рецептата на Кардини и я променят, като добавят свои собствени съставки. Салатата струва колосалните 64 долара в ресторант Guy Savoy в Париж, но си заслужава цената, твърдят всички, които са я опитвали, според The Richest. Guy Savoy предлага проста, но ароматна комбинация от маруля, крутони, настърган пармезан, аншоа и феноменален дресинг.

3. The Cobb Salad в The Modern, Ню Йорк

  • Цена: 75 долара

Салата "Коб" на ресторант Modern е познато ястие, издържало изпитанието на времето. Създадена е през 1937 г. от Робърт Коб, собственик на ресторант Brown Derby в Холивуд, Калифорния, като с годините се е превърнала в национална основна храна в Америка. Това, което прави салата "Коб" на Modern уникална, е нейната комбинация от съставки. Обикновено включва хрупкава маруля, кресон, синьо сирене, хрупкави парченца бекон, крехки пилешки гърди и твърдо сварени яйца, наред с други неща, които се обединяват, за да направят хармонична смесица от вкус и текстура. Миналата година всички бяха полудели по салатата, след като разбраха, че Дженифър Анистън я обожава и я яде от години.

Дженифър Анистън, салата Коб и как точно да си приготвим любимата салата на актрисата

Любимата салата на Дженифър Анистън

Вкусна, интересна и хранителна

2. The Florette Sea And Earth Salad в Hempel Hotel, Лондон

  • Цена: 1013 долара

Това е ресторант с кухня, която съчетава свежестта на морето с благодатта на земята, за да създаде симфония върху здравословна салата. Салатата Florette Sea and Earth е направена за първи път от известния готвач Реймънд Блан в хотел Hempel в Лондон със зеленчуци, отгледани от градината на хотела.

Салатата се приготвя с различни скъпи съставки, включително бял хайвер от белуга, картофи, корнуолски рак, аспержи и настърган трюфел, а след това се "облича" с 30-годишен балсамов сос. Главният готвач Блан създава салатата The Florette Sea and Earth през 2003 г., за да отпразнува откриването на хотел Hempel.

Рецепта за свежа гръцка салата с орзо за лятото

Една нетрадиционна гръцка салата за лятото

Свежа и хранителна

1. The McCarthy Salad в The Beverly Hills Hotel, Бевърли Хилс

  • Цена: 1912 долара

Известното ястие в хотел The Beverly Hills е кръстено на Нийл Маккарти, местен поло играч и редовен гост на Polo Lounge през 40-те години на миналия век, който при посещенията си иска специфичен набор от съставки за своята салата. В крайна сметка салатата е включена в менюто на хотела. В скъпата салата всъщност има омар, хайвер, авокадо, крехко пиле и други първокласни съставки. Дресингът на "Маккарти" включва горчица, печен чесън и доза балсамов оцет. Хотелът продава салатата на цена от 1912 долара, за да отбележи 110-ата годишнина на хотел Beverly Hills в Лос Анджелис. Салатата обикновено се сервира с бутилка шампанско Dom Perignon.