Когато времето навън застудее, е добре винаги да имаме под ръка топла напитка, с която да се сгреем. За целта най-често използваме термос или термо бутилка, която задържа температурата й часове наред. И ако в нея слагаме предимно чай или кафе, е важно да знаем, че има някои напитки, които не са подходящи за подобно съхранение.

Сол в чая - абсурдна идея или тайната за перфектната чаша чай

Сол в чая - идеята, която вбеси британците

Абсурден експеримент или тайната за перфектната чаша чай

Прясно мляко

Ако предпочитаме да го пием топло или да го съхраняваме с по-висока температура за приготвяне на напитки, важно е да знаем, че това е препоръчително максимум до един час в термос. Причината е, че топлата и затворена среда подпомага развитието на бактерии в млякото и може да доведе до бързото му разваляне. 

Изложени на високите температури за продължителен период от време в затвореното пространство на термоса, протеините на млякото се променят, като намаляват хранителната стойност на млякото.

Снимка 689464

Източник: iStock

Билкови отвари

В повечето случаи те са със съдържание на киселини и алкални компоненти. Термосите пък са направени предимно от неръждаема стомана, която съдържа метали. И когато билковата течност взаимодейства с тях, могат да възникнат реакции, които да намалят ефективността й и дори да създадат нови и вредни вещества.

Не е препоръчително билковите отвари да се държат и прекалено топли за твърде дълго. Затова е по-добре да ги съхраняваме в стъклени или керамични съдове.

Газирани напитки

Ако въпреки студеното време предпочитаме и студени напитки, трябва да знаем, че тези, които са газирани, нямат място в термоса. Причината е, че те съдържат киселини, които могат да нарушат целостта на обвивката от неръждаема стомана и това да доведе до изпускане на тежки метали в течността. А и при разклащане на газираните напитки се образува натрупване на въглероден диоксид и високо налягане.

Снимка 689466

Източник: iStock

Солени напитки

Те е препоръчително да не се съхраняват в термос по същата причина, както газираните. Солта в тях може да доведе до корозия на защитния слой на съда, с което течността да стане опасна за здравето ни, пише VN Express.

Чай с необичайни добавки - защо да сложим пипер и сок от грейпфрут, вместо захар и мляко

Чай с черен пипер, масло и сок от грейпфрут - защо е добра идея

Вкусово разнообразие и добавени ползи

Чай

Въпреки че той най-често се оказва в термоса, това не е съвсем добра идея. Причината е, че чаят съдържа танини, кофеин и витамини, които се усвояват най-добре при температура около 80°C. А когато стои продължително време на висока температура без липса на кислород, това може да доведе до повишаване на танините и кофеина и намаляване на полезните вещества, както и до образуване на вредни съединения.