Един от най-важните уроци за здравето ни, който сме научили и се стараем винаги да спазваме, е, че голяма част от него зависи от състоянието на чревната ни микрофлора. От депресия и тревожност и нисък имунитет - причините и решенията на тези и още други проблеми се крият именно в червата. Затова е наистина важно да знаем как да им дадем това, от което имат нужда.

Ключът към забавянето на стареенето е в чревната микрофлора

Ключът към забавянето на стареенето е в чревната микрофлора

Ето как да избегнем и заболяванията, свързани с него

Разбира се, на пазара се предлага огромно разнообразие от хранителни добавки, съдържащи пробиотици. Но има и друг лесен начин да си ги набавим - чрез пробиотични напитки, които можем да си приготвим сами у дома. Ето и няколко идеи.

Ферментирала оризова вода

Водата, в която сме варили ориза, може да смятаме за нищо повече от излишен отпадък, но това далеч не е истина. Тя може да се подправи с малко сол или друга подправка по избор и да се консумира като засищаща напитка, богата на живи култури и витамин от група В, които са полезни за червата.

Оризовата вода има редица ползи

Източник: iStock

Оризовата вода има редица ползи

Джинджифилов фриц

Не, не говорим за бутилирани напитки с джинджифил, а за тази, която си приготвяме сами. Необходими са ни само малко пресен джинджифил, захар и вода. Оставяме да ферментира за няколко дни и получаваме леко газирана и леко пикантна напитка, която възбужда вкусовите рецептори и успокоява червата.

Канджи

Това е една индийска рецепта, лесна за приготвяне във всеки дом. Трябва ни празен и чист буркан, в който нарязваме една глава червено цвекло, добавяме лъжица синапено семе и малко сол и покриваме догоре с вода. 

Трябва ли да взимаме пробиотиците в определено време от деня

Трябва ли да взимаме пробиотиците в определено време от деня

Има ли наистина правилно време за приема им

Оставяме на слънце за 3-4 дни, през които ще видим как течността непрекъснато потъмнява. Тази смес е пълна с пробиотици и антиоксиданти, които успокояват стомаха и подпомагат храносмилането, обяснява Times of India.