Физическата активност е важна за здравето ни и понякога дори малко упражнения вършат страхотна работа. Едва ли казваме нещо нечувано, но за сметка на това ново изследване потвърждава, че можем да помогнем на тялото си да се справи с последствията от дългото седене.

Отслабването, разговорите в движение, разтяганете пред телевизора и други начини за отслабване

4 мързеливи трика за отслабване

Горим излишни мазнини с минимални усилия

Професиите, свързани с продължително седене, не са една и две. Такива са всички, свързани с работа в офис, както и тези на стоматолозите, шофьорите. Само пет минути раздвижване на всеки 30 минути седене обаче могат да направят чудеса за тях.

Това показва ново изследване на Колумбийския университет в Ню Йорк. Учените, начело с професора по поведенческа медицина Кийт Диас, са изпробвали пет различни варианта за движение: 1 минута ходене на 30 мин. седене, 1 минута ходене на 60 мин. седене, 5 минути ходене на 30 мин. седене, 5 минути ходене на 60 мин. седене и без раздвижване.

Снимка 516943

Източник: iStock

Диас споделя, че ако не са били сравнили различните варианти, едва ли биха стигнали до заключението си. А то е, че само пет минути движение на всеки половин час значително понижава нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

Снимка 601300

Източник: iStock

Грубо това води до 40 минути раздвижване в рамките на работното време, коментират Healthline. Ако към това добавим ходене от и до работа, спокойно се сдобиваме с поне час физическа активност на ден.