Японските универсални магазини "конбини" са един от най-сигурните начини да усетим японския начин на живот. Освен че работят денонощно, те предлагат всичко - от храни и напитки през стоки от първа необходимост, кафе и чай сутрин, както и готвени храни в останалата част от времето.
Един от най-популярните продукти там са сандвичите tamago sando или, казано на прост език, яйчени сандвичи. Всеки, влязъл поне веднъж в популярните вериги Lawson или 7 Eleven, е длъжен да пробва това простичко кулинарно изкушение.
Сандвичът съдържа едва няколко съставки - традиционния японски млечен хляб shokupan, варени яйца и майонеза. Разбира се, ако го приготвяме вкъщи, можем да овкусим с малко соев сос, горчица и черен пипер.
Ето и най-лесният начин да приготвим tamago sando вкъщи. В случай, че нямаме намерение да си приготвяме сами shokupan, защото едва ли ще го намерим в магазина, може да ползваме бриош или мек бял хляб.
Източник: iStock
Японският shokupan
Сваряваме твърдо няколко яйца, обелваме ги и ги намачкваме с вилица. Подправяме със сол и черен пипер, и добавяме майонеза до получаване на удобна за мазане смес. Режем две филии, между които щедро разпределяме сместа. Разрязваме на два триъгълника, като старателно изрязваме и коричките, пише Just One Cookbook.
Източник: iStock
Макар яйченият сандвич tamago sando да е сравнително ново изобретение - появява се заедно с появата на универсалните магазини "конбини" след края на Втората световна война, в Япония той е истинска класика, която задължително трябва да опитаме. Или да си я приготвим вкъщи.