Профилите за фитнес и здравословно хранене са едни от най-популярните в социалните медии, а инфлуенсърите зад тях бързо трупат последователи. Сред тях беше Zhanna D'Art - името, зад което публикува Жана Самсонова, веган инфлуенсър.

Тауринът в месото и рибата - защо е важно да го приемаме чрез храната

Още една причина да не изключваме месото и рибата от храненето

Какъв е минусът за веганите и вегетарианците

Преди няколко дни стана ясно, че Самсонова е починала на 39-годишна възраст от недохранване в Малайзия. Рускинята прокламира диета от сурови плодове и зеленчуци, смутита и сокове, и кълнове от слънчогледови семки.

Според близки нейни приятели обаче в последните седем години Жана консумира единствено джакфрут - плод на вид хлебно дърво от югоизточна Азия, и дуриан - тропичен плод, известен с неприятната си миризма.

Междувременно майката на инфлуенсърката Вера Самсонова признава пред 116RU.com, че дълги години се е опитвала да убеди дъщеря си да се храни, но без резултат. "Тя сама избра този път."

Няколко седмици преди смъртта й, констатирана на 21 юли тази година, Самсонова публикува в стори в Instagram своя снимка с надпис: "Животът е безсмислен, но си струва да го живееш, ако си наясно с безсмислието му".

Според приятели на Жана, тя е не е пила и вода в последните шест години. "Видях я преди пет месеца в Шри Ланка - изглеждаше ужасяващо. Краката й бяха отекли... Не зная въобще как се движеше, предполагам, че с много болка", казва Олга Черняева пред New York Post.

"Ако наистина се е хранила само с това, което публикува, е цяло чудо, че е оцеляла толкова дълго. Фактът, че е консумирала само джакфрут означава, че е страдала от остър недостиг на протеин, желязо, калций и витамин В12", коментира д-р Ритика Самадар от болница Max Super в Делхи пред Indian Express.