Това се е превърнало в обичайна гледка за феновете на Metallica - преди началото на всяко шоу, фронтменът Джеймс Хетфийлд се появява на сцената, стиска подадените ръце на почитателите, разменя няколко думи, след което запалва пура. И това е неговият начин да се подготви за предстоящия концерт.

Metallica, Джеймс Хетфийлд, Кастор Хетфийлд, групата  Bastardane и наследената страст към музиката

Какъвто бащата, такъв и синът

Кастор Хетфийлд по стъпките на фронтменa на Metallica

И подобно на всеки фронтмен Джеймс изчезва от сцената по време на солата на музикантите - за да не отклонява вниманието от изпълнението на китариста или барабаниста. Но за разлика от другите, Хетфийлд не се скрива зад кулисите. Напротив, той винаги иска да остане част от атмосферата и да прекарва времето си сред феновете. И да им напомня: "Ние сме Metallica, както и вие!"

Почитател на пурите през целия си живот, Джеймс става още по-голям фен, след като спира да употребява алкохол. Дори стига дотам, че през изминалия декември пуска на пазара своя собствена марка - Blackened M81, пише Ultimate Classic Rock.

Неотдавна той сподели пред американското издание Cigar Aficionado, че вече няма притеснения, че пушенето преди концерт ще се отрази на изпълнението му. Особено след като е видял как Били Джоел прави точно това. "Той пушеше пура зад кулисите", спомня си Хетфийлд. "Казах си: О, това е добре. Това е възможно. И не влияе на начина му на пеене."

Джеймс обича да се отпусне и вкъщи, след дълъг работен ден, с цигара в ръка. "Обичам големите пури, в следобедните часове", казва той и отбелязва, че колегата му от групата Кърк Хамет също е почитател на този навик.

И не може да разбере защо пушенето на пури е забранено на толкова много обществени места. И допълва, че ако човек си донесе пура на концерт на Metallica, може да се смята за член на неговия клуб.

И дори самият Хетфийлд може да му я запали. "Има хора, които са гледали над 200 от нашите концерти", разсъждава той. "Винаги е радостно да видия тези познати лица. Това ме кара да се чувствам като у дома си навсякъде, наистина. Те са отдадени - като семейство."