Профилът на Виолина Младенова в Instagram е от онези, в които не можем да спрем да скролваме. Толкова автентичен и позитивен човек, който е изключително авантюристично настроен и на мига ни зарежда с нестихваща енергия.

Артист със страст към фотографията и кинематографията, йога преподавател и приключенска душа, Виолина обича да пътува и пробва нови преживявания. Преди пет години изоставя удобната офис работа като креативен директор в рекламна агенция, защото решава, че вече сама ще определя къде, как и с кого ще прекарва времето си. И повече не поглежда назад.

Освен свободолюбив и амбициозен човек, Виолина е голям бунтар, който не обича да си поставя граници и да се води по отдавна остарели модели, само защото така е прието.

Снимка 665172

Източник: Личен архив

Винаги се пита дали дадено нещо работи за нея самата. "Ако отговорът е не, предпочитам самотната неотъпкана пътека, вместо посоката на тълпата", категорична е тя.

Отдавна поддържането на отлична физическа форма е за нея начин на живот. Харесва хибридните тренировки, т.е. добро разнообразие от различни видове спорт - фитнес, йога, бокс, скачане на въже, сноуборд.

"За мен е удоволствие да се движа и да предизвиквам себе си с нови неща." Точно така се запалва и по йогата, когато е само на 15 г. Решава да посети йога клас, което по онова време е нещо ново и непопулярно. С годините интересът ѝ не се губи, дори напротив - превръща йога в нейно ежедневие.

Богдана Найденова, пътувания, България и какво сподели за себе си и начина си на живот един запален пътешественик

Когато страстта към пътешествията диктува всяка твоя крачка

Богдана Найденова за незабравимите приключения, за най-вкусната храна и за любимите места по света и у нас

От четири години вече е и инструктор. Първоначално се записва на курсовете по йога за собствено развитие, търсейки повече дълбочина и опит. Нямала е увереността, че иска да преподава, но нейните учители силно настояват да опита.

Снимка 665168

Източник: Личен архив

Днес Виолина им е безкрайно благодарна, защото да води класове ѝ носи огромно удовлетворение и радост. "Уроците, които давам, са възможност за служене и даване в свят, в който сме свикнали основно да искаме да получаваме - за мен, едното не може да дойде без другото."

Отговорността към хората, които посещават класовете, е най-големият ѝ мотиватор. Затова и Виолина не крие, че е лесно да не поставяме личната си практика като приоритет, когато ни засипят ежедневните заетости. Когато обаче има ученици, които разчитат на нея за напътствия и знания, няма как да загуби вдъхновението постоянно да се развива, да служи и да търси нещо ново всеки път.

Що се отнася до любовта ѝ към фотографията, както с йогата, така и със снимането се запознава още като дете. Всичко започва по класическия начин - намира стара камера вкъщи и неусетно осъзнава, че е прекарала два дни в обикаляне на родния си град, заснемайки всевъзможни неща. 17 години по-късно тази страст само продължава да гори и да се разраства.

"Когато гориш в нещата, които обичаш да правиш, вдъхновение има навсякъде. Нестихващата ми мотивация да се развивам непрекъснато и да откривам нови и нови пластове на вече добре познат занаят също оказва голямо влияние", казва Виолина.

Снимка 665171

Източник: Личен архив

Огромна любов към йогата и фотографията тя изпитва и към пътуването - както в България, така и в чужбина. Едното изисква малко повече планиране, средства и време, но я зарежда изключително да открива нови места, култури и преживявания. От друга страна обаче смята, че разполагаме с невероятни кътчета и тук, у нас, където е лесно и бързо да избягаме от града за няколко дни - достатъчни, за да напълнят душата.

Дом на 4 колела - как семейството на Цветослава Митова обикаля България с каравана (а и дума не става за спиране)

Дом на 4 колела - как едно семейство обикаля България с каравана (а и дума не става за спиране)

Цвети за предимствата и недостатъците на пътешествията с каравана и най-вълнуващите моменти

Едно от любимите ѝ за пътуване места е Гърция. Храни изключително топли чувства към о. Лемнос, където природата е неповторима и има страхотни условия за няколко вида сърф.

Снимка 665169

Източник: Личен архив

Коя е най-вълнуващата случка, която никога няма да забравите?

Трудно ми е да избера само една, но първото ми скачане с парашут, първото ми каране на сноуборд и сърф са може би в топ три.

Как се съчетават йога и фотография?

За мен йога е възможност за себеопознаване, развитие, служене и даване на другите, начин да се грижа за себе си, начин да се откъсна от рутина, грижи и притеснения.

Фотографията пък ми дава шанс за себеизразяване и креативност. Занимание, в което губя преценка за време и намирам необятен извор на вдъхновение и заряд.

Снимка 665170

Източник: Личен архив

Двете намират много пресечни точки - съзидателен и творчески начин да се изразя, но и обръщане навътре към мен самата, фокус в настоящия момент, притихване, концентрация.

Кои са любимите ви йога пози?

Любимите ми пози варират според периода и нуждите, които имам, върху какво работя и как се усеща тялото ми в даден момент.

Но бих казала, че една от най-основните пози - куче, гледащо надолу (Adho Mukha Svanasana), е една от любимите ми. Ангажира по-голямата част от тялото, като същевременно издължава гръбнака.

Снимка 665174

Източник: Личен архив

Много харесвам и експериментирам с балансите на ръце. В тази практика намирам поле за креативност и забавление. Ако има поза, в която обичам да оставам за по продължително време, то това е Гълъб (Eka Pada Rajakapotasana).

А какво обичате да снимате?

Хора, пътувания, моменти, които разказват история. В тези неща намирам заряд и живец, могат да бъдат изследвани на повече нива, да провокират емоция и да предложат поле за размисъл на наблюдателя.

Препоръчайте ни няколко профила с интересно съдържание като вашето, които си заслужава да следваме в социалните мрежи?

Виолета е един от най-любимите ми йога преподаватели, а съдържанието й за йога и пътувания е винаги супер зареждащо и полезно. Екатерина е един от фаворитите ми приключенски профили за спиращи дъха гледки и себеосъзнатост.

Екатерина Николова в едно с природата - момичето, което живее в ритъма на планината

Момичето с най-червената коса, което живее в ритъма на планината

Екатерина Николова за любовта си към планината и незабравимите приключения

Ивайло Дончев e човекът, когото трябва да последвате, ако харесвате фотографията и екстремните спортове.