Богдана Найденова е момиче от малкия град с огромно любопитство към света и природата. Описва себе си като креативна, смела и динамична. Работи като ръководител проекти, но когато не е в офиса, използва всяка секунда, за да опознава света.

"И в малкото свободно време, което имам, все се чудя каква "щуротия" да измисля и накъде да потегля. Трудно се застоявам на едно място". И това ясно си личи от профила ѝ в социалните мрежи.

Богдана смята, че животът е твърде кратък да го пропиляваме в лоши мисли и правейки неща, които не палят искрата в нас. Затова и се старае всяка свободна минута да прекарва в планиране или в правене на неща, които я държат истински будна и жива. И пътуванията определено са едно от тях. 

Всичко започва през 2012 г. с първия ѝ полет до Единбург. Сама. Едва на 19 г. тогава, съвсем логичто тя се притеснява дали ще се справи с предизвикателствата, с езика, с полета и със смяната на четири влака, за да стигне до Единбург. "Но от любов човек прави всичко", категорична е Богдана.

А цялото преживяване се оказва доста интересно за нея, най-вече защото я предизвиква да излезе от комфортната си зона. "И от тогава не исках да спирам. Чувството да се впуснеш в новото, неизвестното е пристрастяващо."

Анна Пелова и желанието ѝ да посети всички държави на земното кълбо

Българката, която е на път да посети всички страни в света

Анна Пелова за пътуването като начин на живот

Към момента е успяла да посети 25 държави, като в някои от тях е ходила неколкократно (Гърция, Италия, Франция и др.). Веднъж запалена искрата пътешественика в нея, тя продължава да гори с пълна сила. Кара я да иска още и още нови преживявания, по време на които да създава невероятни спомени за цял живот.

"Спра ли се за малко, не се чувствам добре. Знам, че тръпката ме чака там някъде, готова да я сграбча." Освен тръпката обаче, всеки път Богдана сграбчва и своя фотоапарат, паспорт или лична карта. Защото там ли са, всичко друго забравено се преживява.

Снимка 598496

Източник: Личен архив

Сред любимите ѝ дестинации е остров Мавриций, който има специално място в сърцето ѝ. И макар да има невероятни плажове, уникална природа и паркове, най-много от всичко я "докосват хората", които се оказват толкова различни, цветни и живеещи в хармония един с друг.

Неприятно изненадана остава от Албания. Тъй като влиза в страната през Македония, всичко ѝ се струва малко стряскащо. Готова е обаче да ѝ даде още един шанс, за да се поразходи из албанските планини, които се славят със своята красота. Що се отнася, до най-вълнуващата случка, която никога няма да забрави, тя пък е свързана с Африка.

"Слоновете са едни от най-любимите ми животни. Тази година имах възможността да направя сафари със слонове. Бяхме големи късметлии, тъй като хванахме най-големият мъжкар, както и майка с бебе слонче. Стояхме на метри от тях и бяха толкова спокойни и невероятно сладки", разказва с умиление Богдана.

Снимка 598495

Източник: Личен архив

Но освен невероятни спомени от видяното, всяко едно място несъмнено очарова и със своята специфична и разнообразна кухня, може би защото и храната се преживява.

"Невероятно вкусна храна опитах и в Шри Ланка. Няма да забравя как след дългия, динамичен ден се отправихме към хотела в близост до Канди, който се намираше насред джунглата. Персоналът беше приготвил вкусна храна, която се състоеше от разнообразни салати - зелен боб, хрупкав чипс от гъби, пилешко месо и други вкусотии. И всичко това, заобиколени от звуците на джунглата."

Дали защото споменът ѝ е пресен, но остава много очарована от кухнята в Истанбул. За всеки, който обича месо, препоръчва искендер кебап. А за любителите на сладкото - турския сладолед дондурма в комбинация с баклава.

Снимка 598497

Източник: Личен архив

Невероятен спомен има и от Занзибар. Собствениците на хотела, в който отсяда, се оказват италианци, които много държат на домашно приготвената храна. Закуска от палачинки с домашно приготвено сладко от папая се оказва само част от вкусните блюда по време на престоя ѝ.

И като стана дума за Занзибар, Богдана ни съветва, ако имаме възможност, да посетим държавата именно сега, през зимата. Сред другите ѝ препоръки са Тайланд, Мавриций, Бали, Филипини. Ако пък сме любители на зимните спортове - Италианските, Френските, Австрийските или Швейцарските Алпи са нашето място.

Ако просто искаме да разнообразим познатата обстановка вкъщи, но ни се стои на топло, според Богдана България предлага страхотни СПА хотели във Велинград, Банксо, Боровец и др.

В чужбина или в България предпочитате да пътувате?

И двете. Много обичам страната ни, особено нейната природа. Но както съм казвала и преди: "Светът е като книга - да стоиш само в една страна, е като да прочетеш една страница от цялата книга."

Кои са трите ви любими дестинации за пътуване у нас?

Много обичам разнообразието на страната и ми е трудно да се вместя в само три. Любим ми е Балкана и силно препоръчвам връх Ботев, хижа Мазалат и хижа Ехо като гледки.

Без съмнение Родопите са една от най-красивите части на България, особено района около град Смолян. Това лято пообиколих и Русе, като останах особено впечатлена от града, от отношението на местните и от околностите.

Снимка 598493

Източник: Личен архив

А трите най-предизвикателните планински маршрута в България?

Не съм покорявала едни от най-екстремните върхове в нашата страна, които биха изисквали допълнителна екипировка. Но от моя опит бих казала: Кончето, връх Вихрен от северната страна (голяма височина), връх Ботев, връх Миджур от с. Чупрене (над 30 км преход с около 2 км. денивелация). Тепърва ми предстои да се предизвиквам, тъй като нашата родина има какво да предложи.

Кой е най-интересният музей, който сте посетили на територията на родината ни?

Любимият ми "Национален музей на транспорта" в Русе. Сега ще си кажете "какво пък толкова вълнуващо може да има в музей на транспорта". Град Русе е известен с първата ж.п. линия в България и в музея може да намерите истински стари влакове, луксозни вагони и да се докоснете до начина, по-който са живели нашите предци.