Не се случва често в България да гостуват големи холивудски знаменитости. Затова и когато имаме тази възможност, тя се превръща в значимо събитие. А несъмнено една от най-обсъжданите културни новини у нас от седмици е пристигането на актрисата Джесика Ланг.

Анди Готс в София - фотографът, който показва истинското лице на звездите

Фотографът, който показва истинското лице на звездите

THE ICONOGRAFER е изложба със специална селекция от 45 портрета на знаменитости

Тя е една от малкото актриси, удостоени с тройната корона за актьорско майсторство - наградена е с Оскар, Еми, Тони, Златен глобус и награда на Гилдията на филмовите актьори. Гледали сме я в "Кинг Конг", в "Пощальонът винаги звъни два пъти", "Франсис", "Тутси" и "Синьо небе", като именно за последните два тя печели Оскарите си. Джесика Ланг обаче не е тук, за да снима нов филм, а за да представи първата си ретроспективна фотографска изложба в България.

До 29 септември всички над 100 черно-бели снимки, с които тя разкрива интересите си и споделя съкровени моменти от пътувания по света, вече могат да бъдат видени в Националната галерия (Двореца).

Снимка 673162

Източник: Lifestyle.bg

На 4 юли Джесика Ланг представи изложбата си "Джесика Ланг: Фотографии" в разговор с Хауърд Грийнбърг - един от най-влиятелни личности във фотографията, водещ фотогалерист в света и куратор. Там успяхме да чуем нейната лична история с фотографията и да разберем какво се случва, когато вместо пред камерата една актриса застане зад нея.

Джесика Ланг разказва, че първоначално всъщност е искала да бъде визуален артист. В университета записва да учи живопис, но тъй като според системата там ѝ се налага да натрупа кредити, трябва да запише допълнителна дисциплина. Избира фотография.

И съдбата си е знаела работата. Постепенно Джесика Ланг започва да се увлича по това изкуство, да се запознава с именити фотографи и да пътува с тях. Първо посещава Испания, след това Амстердам, а преживяванията ѝ там оставят ярък спомен в съзнанието ѝ.

Снимка 673148

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Ню Орлиънс 2011-18

След това идва ред на пауза, в която Джесика Ланг почти не хваща камера в ръка. Но отново преоткрива страстта си към снимането в началото на 90-те години, когато е вече майка, а от съпруга си - драматурга и актьор Сам Шепърд, получава фотоапарат Leica като подарък от Германия. Така тя започва да документира живота и израстването на децата си. А после... после фотоапаратът е неотлъчно с нея при всяко пътуване. И това продължава да е така и до днес.

Струва си да отбележим, че част от характерния стил на Джесика Ланг е нейното предпочитание да снима само с аналогов фотоапарат, 35-милиметров, и да проявява снимките си сама. Кадрите ѝ са винаги черно-бели, много лични, почти интимни и едновременно кинематографично и традиционно фиксирани на определено време и място. А в същото време в тях има и толкова безвремие...

Снимка 673139

Източник: 8pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Роуд Айлънд, 2011-2018

Разглеждайки снимките ѝ, ни направи впечатление, че тя обозначава мястото като заглавие и не ги датира. Но атмосферата, драматичното осветление и блестящо уловените моменти сякаш разказват истории. Очарованието на нейните снимки идва от усещането за кино в тях.

Снимка 673154

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Мисисипи, 2011-18

Но Джесика Ланг не се и опитва да избяга напълно от влиянието на кинематографията. Защото по думите ѝ заедно с фотографията се допълват. Тя издава, че актьорството ѝ е помогнало в работата с камерата с необходимостта от присъствие и концентрация в момента - наблюдение и реакция. А веднъж "натиснал спусъка", мигът остава в миналото, но пък увековечен.

Снимка 670786

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Минесота, 2011-18

От друга страна киното и фотографията се и различават според Джесика Ланг. Защото докато първото изисква съвместна работа и комуникация между много хора, второто не зависи от взаимодействието и е по-скоро самотно занимание. Но актрисата и фотограф очевидно се чувства и справя еднакво добре както пред, така и зад камерата.

Снимка 673144

Източник: 8 pm / фотография Джесика Ланг/галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк / Ню Йорк, 2020-21

Нейното творчество в рамките на платформата "Майстори на фотографията", което включва избрани над 100 от фотографиите на Джесика Ланг, обхваща всички около две десетилетия, откакто тя снима.

В изложбата "Джесика Ланг: Фотографии" ще видим някои от първите ѝ кадри, от които най-специални за самата нея са тези от поредицата "Магистрала 61". От родната ѝ Минесота също има великолепни снимки, а пътуванията ѝ из Мексико са запомняща се част от живота ѝ, за която също разказва чрез фотографския си талант. Ще разгледаме и моменти от пътуванията ѝ в Русия, Скандинавия, Румъния и Етиопия.

Снимка 673161

Източник: Lifestyle.bg

Темите в кадрите варират от традиционния американски карнавал до затънтена железопътна линия, затрупана от сняг, а светлината и контрастите ги правят още по-изразителни. Но също и специални, защото позволяват на зрителя да се докосне до част от живота, която малцина успяват да видят истински.

Холивудската актриса Джесика Ланг идва у нас със своя фотографска изложба

Холивудската актриса Джесика Ланг идва у нас със своя фотографска изложба

Какво се случва, когато вместо пред камера една актриса застане зад нея

Изложбата "Джесика Ланг: Фотографии", организирана от Фондация "МУСИЗ" и Националната галерия, е в Двореца (пл. "Княз Александър I" №1) до 29 септември.