От 8 април местните власти в Ухан започнаха постепенно да отпускат мерките след близо 11 седмици извънредно положение заради COVID-19. Животът в китайския град, откъдето тръгна пандемията, започва постепенно да се възстановява, но със сигурност ще е необходимо още много време, за да се върне към нормалния си ритъм.

След отварянето на града и позволяването на пътуванията до други точки на страната, хиляди се отправиха към своите родни места или там, където живеят семействата им, за да могат отново да се видят след три месеца раздяла.

Магазините и местата за бързо хранене по улиците започнаха да отварят врати, но при строги мерки за сигурност. Ресторантите все още приготвят само поръчки за вкъщи. Училищата, кината и увеселителните заведения също са все още затворени.

Снимка 475585

Източник: GettyImages

А и хората продължават да са много предпазливи и сякаш ги е страх да излязат от домовете си след всичко, което преживяха в 11-милионния Ухан с неговите над 2500 жертви.

Въпреки че отдавна няма новозаразени, в града всички продължават да носят предпазни маски по улиците и на обществени места, за да предотвратят повторно избухване на заразата.

Снимка 475588

Източник: GettyImages

Предприетите мерки са по-скоро за задействане на бизнеса, но отговорните граждани не смятат, че с излизането им на улицата заразата ще изчезне.

Мнозина не издържаха и нарушиха препоръките за социална дистанция, за да прегърнат близките си, които не са виждали със седмици. Някои пък едва дочакаха да стане възможно, за да сключат брак, напук на тенденцията за все повече разводи след самоизолацията.

Снимка 475587

Източник: Facebook / CCTV

Всички улици в града бяха старателно почистени и дезинфекцирани, а градинките пред болниците, където доскоро чакаха притеснени пациенти, сега са засадени с много цветя, пише The Guardian.

Със светлинно шоу в небето на Ухан и по фасадите на небостъргачите бе изразена благодарността към всички медицински работници, които се бориха денонощно с коронавируса. Целият град заблестя с нова сила, готов да се възроди след трагедията.