Покрай всички новини за пандемията и климатичните промени, които ни заляха тази седмица, попаднахме и на една малко по-различна. На 93-годишна възраст почина италианецът Адо Кампеол, известен като "бащата на тирамисуто".
Той бе собственик на ресторанта Le Beccherie в град Тревизо, където още през 70-те години на миналия век започват да се предлага традиционното тирамису. Смята се, че е създадено от съпругата му и тогавашния главен готвач шеф Роберто Лингуаното по погрешка.
Ado Campeol, who invented tiramisu, has died at the age of 93. Owner of Le Beccherie in the city of Treviso, northern Italy, where his dessert, featuring coffee-soaked biscuits and mascarpone cheese, is said to have been invented in 1969. pic.twitter.com/UwvXZyU7z8
— Freddie Saxon (@WordsmithSaxon) November 1, 2021
Докато правят ванилов сладолед, готвачът неволно изпуска лъжица маскарпоне в купа с яйца и захар. Крайният резултат му харесва и в последствие решават да добавят към десерта напоените в кафе бишкоти, както и да го поръсят с какао.
Името тирамису в превод значи "вдигнете ме" и фигурира в менюто на заведението от 1972 г. Десетилетие по-късно намира място и в речниците по италиански. А днес по цял свят познават и обичат десерта. 21 март пък е обявен за Световен ден на тирамисуто.
Източник: iStock
Въпреки това, фамилията на Кампеол никога не патентова рецептата за тирамисуто и то се среща в различни разновидности спрямо различните вкусове. И все още се носи митът, че десертът всъщност първоначално се е предлагал в публичен дом в Тревизо и е вървял в комплект с момичетата за забавление, предава BBC.
Как да си го приготвим
След всичко, казано дотук, и на нас ни се дояде тирамису и това е съвсем нормално. Ако скоро нямаме път до Италия, можем да си спретнем едно и у дома - никак не е сложно. За шест порции са ни необходими:
- 20 бишкоти
-
6 жълтъка
- 500 г маскарпоне
- 250 мл студено кафе
- 50 мл вода
- 150 г захар
- Горчиво какао за поръсване
Започваме с приготвяне на кафето, за да го оставим да изстине. Слагаме водата и захарта в тенджера и кипваме до 121 градуса. Разбираме жълтъците и бавно добавяме към тях карамеления сироп. Продължаваме да бъркаме, докато сместа стане пенлива.
Разбъркваме маскарпонето с вилица и малко по малко добавяме разбитите жълтъци. Нареждаме един ред от накиснатите в кафето бишкоти в тавичка и покриваме с крема. След това нареждаме още един и така докато използваме всичко. Завършваме с крема, покриваме и оставяме поне за едно нощ в хладилника. Преди сервиране поръсваме с какао.