Покрай всички новини за пандемията и климатичните промени, които ни заляха тази седмица, попаднахме и на една малко по-различна. На 93-годишна възраст почина италианецът Адо Кампеол, известен като "бащата на тирамисуто".

Иран, яхчалите, фалуде и защо Италия не е родината на сладоледа

Родината на сладоледа не е Италия

Ето как и къде започва всичко

Той бе собственик на ресторанта Le Beccherie в град Тревизо, където още през 70-те години на миналия век започват да се предлага традиционното тирамису. Смята се, че е създадено от съпругата му и тогавашния главен готвач шеф Роберто Лингуаното по погрешка.

Докато правят ванилов сладолед, готвачът неволно изпуска лъжица маскарпоне в купа с яйца и захар. Крайният резултат му харесва и в последствие решават да добавят към десерта напоените в кафе бишкоти, както и да го поръсят с какао.

Името тирамису в превод значи "вдигнете ме" и фигурира в менюто на заведението от 1972 г. Десетилетие по-късно намира място и в речниците по италиански. А днес по цял свят познават и обичат десерта. 21 март пък е обявен за Световен ден на тирамисуто.

Снимка 552532

Източник: iStock

Въпреки това, фамилията на Кампеол никога не патентова рецептата за тирамисуто и то се среща в различни разновидности спрямо различните вкусове. И все още се носи митът, че десертът всъщност първоначално се е предлагал в публичен дом в Тревизо и е вървял в комплект с момичетата за забавление, предава BBC.

Как да си го приготвим

След всичко, казано дотук, и на нас ни се дояде тирамису и това е съвсем нормално. Ако скоро нямаме път до Италия, можем да си спретнем едно и у дома - никак не е сложно. За шест порции са ни необходими:

  • 20 бишкоти
  • 6 жълтъка

  • 500 г маскарпоне
  • 250 мл студено кафе
  • 50 мл вода
  • 150 г захар
  • Горчиво какао за поръсване

Започваме с приготвяне на кафето, за да го оставим да изстине. Слагаме водата и захарта в тенджера и кипваме до 121 градуса. Разбираме жълтъците и бавно добавяме към тях карамеления сироп. Продължаваме да бъркаме, докато сместа стане пенлива. 

Италия, Неапол, пица "Фрита" и историята на пържената пица

Пържената пица, с която Неапол се гордее

Храна с история

Разбъркваме маскарпонето с вилица и малко по малко добавяме разбитите жълтъци. Нареждаме един ред от накиснатите в кафето бишкоти в тавичка и покриваме с крема. След това нареждаме още един и така докато използваме всичко. Завършваме с крема, покриваме и оставяме поне за едно нощ в хладилника. Преди сервиране поръсваме с какао.