Лято е, топло е и едно от спасенията в подобни моменти е сладоледът. Независимо дали ще си го изберем от фризера в магазина, или ще заложим на по-скъпите занаятчийски варианти, важното е да му се насладим.

Сладоледът и защо не бива да го замразяваме повторно

Защо не бива за замразяваме повторно сладоледа

Тънкостите в производството на този вкусен десерт

Дори и да не сме се замисляли откъде произхожда сладоледът, със сигурност отговорът ще ни изненада. Най-малкото, защото не е Италия. За родина на сладоледа се смята Иран.

Всичко започва преди около 2000 години. Решение на трудната от днешна гледна точка задача - да се свали температурата до степен на замръзване, дава една конусовидна постройка в древна Персия. Наричат я яхчал.

Снимка 372153

Източник: iStock

Яхчал е конструкцията за съхранение на лед. Над земята тя е с конусовидна форма, а в дълбоката й подземна част температура е достатъчно ниска, за да замръзне вода. Всъщност, това е и една от гордостите на иранската архитектура.

Всеки яхчал има масивна стена, която осигурява сянка, водоем, от който идва водата, и подземно хранилище, в което заради ниската температура тя замръзва. Ледът - независимо дали получен през нощите на студените месеци, или донесен от близките планини, се съхранява тук с месеци.

Снимка 372154

Източник: iStock

Тази техника се използва още 400 години преди Христа. С този лед иранците приготвяли и фалуде - типичния си десерт, който много наподобява на днешния сладолед.

Фалуде е комбинация от лед, нишесте и различни видове сироп. На външен вид крайният продукт прилича на много тънки спагети или на познатото на българина фиде.

Днес на много места в Иран все още може да се опита фалуде, пише BBC. Тук той се предлага наред със сладоледа, който всички ние сме свикнали да виждаме навсякъде.

Снимка 372155

Източник: iStock

В традиционния десерт сега се слага овче мляко, розова вода, шафран и захар. Голяма е вероятността фалуде да не се хареса на всеки, но пък си струва да се опита, ако ни се падне възможност. Разбира се, не се съхранява в яхчал, а в хладилници.

В наши дни, след хиляди години приготвяне на фалуде, в Иран започват да се внасят машини за сладолед от Италия, която мнозина смятат за родината на ледения десерт, защото там той става наистина популярен.

Италия, продавачите на джелато и ще се въведе ли регулация за позволените съставки

Да правиш лош сладолед си е престъпление

Ще има ли и наказание

Самите иранци предпочитат по-наситения вкус, с повече захар и с пълномаслено мляко - като америакнците. Докато в Европа, където хегемони са италианците, се консумират по-леки варианти сладолед и различни видове сорбета.