В света на спорта талисманите са нещо неизменно, но определено трябва да признаем, че в Европа не са на чак такава почит както е в САЩ.

Никола Йокич, Денвър Нъгетс, NBA и новината за най-големия контракт в историята

Сърбинът, който покори NBA

Никола Йокич ще взима повече пари от всички

В NBA например всеки един от отборите си има талисман, който най-често е някакво животно. Но не говорим за истинско животно, а за атрактивен костюм, който бива обличан от човек. А по време на мачовете на отбора този талисман има задачата да забавлява публиката и прави какви ли не акробатични номера.

Оказва се, че да си човекът, който влиза в костюма, не е чак толкова лошо. Не само защото се забавляваш, докато работиш, но и защото заплащането не е никак лошо. От HYPEBEAST разбираме и кои са най-високоплатените талисмани в NBA, като има един, който се отличава доста.

4. Горилата Гоу (Финикс Сънс) - 200 000 долара на година

3. Бикът Бени (Чикаго Булс) - 400 000 долара на година

2. Ястребът Хари (Атланта Хоукс) - 600 000 долара на година

1. Планинският лъв Роки (Денвър Нъгетс) - 625 000 долара на година

Роки е безспорен лидер, но макар сумите в топ 4 да са доста високи, средната годишна заплата на талисманите в NBA е около 60 000 долара. А самият Роки е представен като талисман на Денвър Нъгетс през 1990 г., когато отборът не е в най-доброто си състояние. Нито печели достатъчно мачове, нито събира достатъчно публика в залата.

Леброн Джеймс, корицата на Sports Illustrated, синовете му Брони и Брайс и планът на Краля да играе и с двамата в NBA

Грандиозният план на Леброн Джеймс

Дори небето не може да ограничи Краля

За да направим сравнение, ще погледнем минималната заплата на играчите в NBA. Тя е малко над 1 милион долара, докато тази в WNBA - лигата на дамите, е едва 120 000 долара. Което означава, че има талисмани, които взимат повече пари от професионални баскетболистки.