Когато става въпрос за култура, нощен живот и плажове, Барселона отговаря на всички тези изисквания. Но само през 2023 г. повече от 12 милиона души са почивали в каталунската столица - и Саграда Фамилия вече е една от най-посещаваните туристически атракции в Испания.

Ако търсим подобно културно изживяване, но без тълпите, баският град Доностия/Сан Себастиан е сигурен начин да прекараме супер ваканция за кулинари за много по-малко пари.

Сгушен в Бискайския залив в планинската баска страна на северна Испания, Сан Себастиан е известен със своите великолепни пясъчни плажове, световноизвестни ресторанти и исторически стар град.

Снимка 664118

Източник: iStock

Сан Себастиан е на малко повече от час път от по-големия, по-индустриален пристанищен град Билбао, известен с извития музей Гугенхайм и страхотните си хълмове.

Какво да правим в Сан Себастиан

Ако търсим с какво да съблазним небцето си за един дълъг уикенд, Сан Себастиан има всичко, което можем да поискаме. Най-популярните ястия тук се състоят от риба, включително печен рак и филе от хек в зелен сос. Местните пинчос (не се различава от тапас, освен по това, че често се поднасят с клечка за зъби) също са популярни с ястия, включващи пълнени чушки, тортия де пататас и крокети.

Снимка 664117

Източник: iStock

Можем да опитаме местните специалитети на малки порции под формата на пинчос в някои от най-добрите заведения, като резервираме обиколка в Стария град, която е достъпна чрез подобни на TripAdvisor сайтове.

Що се отнася до пясъчните плажове на Сан Себастиан, струва си да посетин Ла Конча, Ондарета и Суриола - всички със зашеметяващи сини води, отбелязва Metro.

Снимка 664115

Източник: iStock

Междувременно хълма Ургул гледа към океана и достига внушителните 123 метра на върха си. Превърнат във военна крепост през XII век, стените му са били многократно атакувани през годините - включително от Франция, Обединеното кралство и Португалия.

Peine del Viento e модерна желязна скулптура, проектирана от Едуардо Чилида и вградена в скалите край морския бряг, която е нещо като класическа моментна снимка на Сан Себастиан. И за да научим повече за баските, може да посетим San Telmo Museoa - преустроен манастир, който сега работи като музей, представяйки предмети от различни периоди в баската история.

Снимка 664114

Източник: iStock

Струва си да посетим и океанографския музей, който не блести с толкова многобройни морски обитатели колкото този във Валенсия, но все пак е достатъчно интересен, за да бъде посетен.

Сан Себастиан - европейският град, който забранява хотелите

Европейският град, който забранява хотелите

Какво и защо налага тези мерки

Кога да посетим Сан Себастиан

Снимка 664116

Източник: iStock

Ако целта ни са плажове, тогава лятото несъмнено е най-доброто време от годината за посещение на Сан Себастиан. През юни температурите могат да достигнат 21ºC, докато през юли и август обикновено са межу 23ºC и 24ºC. Това е още една причина да изберем Сан Себастиан - не става прекалено горещо.