Спортът в България може и да има много проблеми за решаване, но от време на време проблясва нечии индивидуален успех, който ни кара не само да се гордеем, но и да мечтаем.

Последният такъв е на Александър Везенков. През уикенда стана ясно, че българинът най-после ще осъществи не само своята мечта, но и на всеки един баскетболист - да играе в NBA.

До момента само един-единствен българин е успявал да се докосне до Лигата на извънземните и това е Георги Глушков. През далечната 1985 г. той успява да впечатли Финикс Сънс и заиграва в NBA. Престоят му обаче и кратък и още на следващата година продължава кариерата си в Италия.

Чудото обаче се случи и близо 40 години по-късно отново ще гледаме българин в смятаното за най-добро и конкурентно баскетболно първенство в света. Пътят на Везенков към NBA обаче не е никак лек.

Пътят до NBA

Баскетболните фенове вероятно помнят, че през 2017 г. настоящият най-полезен играч във финалите на Евролигата бе изтеглен от драфта от Бруклин Нетс. Тогава обаче сякаш Саша, както е известен Везенков, не бе готов за нивото в NBA.

Оставането му в Барселона по онова време се считаше за най-добро. Година по-късно се премести в Гърция, където допреди няколко седмици защитаваше цветовете на Олимпиакос. Междувременно правата му от драфта бяха разменени и отидоха в Кливланд Кавалиърс.

Отборът, от който тръгна Леброн Джеймс, така и не се реши да се възползва от услугите на Александър Везенков. През миналата година отново се стигна до размяна и правата му се оказаха в Сакраменто Кингс. Силният сезон и титлата в Евролигата явно са убедили "кралете" да направят всичко възможно, за да привлекат най-полезния играч в Евролигата за миналия сезон.

Твърденията са, че договорът на Александър Везенков със Сакраменто е за срок от три години, а общата му стойност е 20 милиона долара.

Къде отива Везенков

Доста ще трябва да се изхвърлим, ако кажем, че Сакраменто Кингс са сред доминиращите отбори в NBA. Това дори не би било вярно, защото за последно отборът успя да се класира за плейофите през 2006 г. През изминалия сезон успя да счупи каръка и отново да мери сили с най-добрите.

Още след първия кръг обаче им се наложи да се приберат у дома, защото малко не им достигна, за да отстранят Голдън Стейт Уориърс. В историята си Сакраменто са печелили титлата в NBA само един път през далечната 1951 г. Тогава под името Рочестър Роялс.

След смяната на няколко имена и града от 1985 г. до днес Сакраменто Кингс не е променял нито името, нито дома си в Калифорния. В отбора Везенков няма да бъде единственият европеец, като сред основните играчи там е и литовецът Домантас Сабонис.

Сред другите популярни и водещи играчи са Малик Монк, Харисън Барнс и ДиАрън Фокс, разбира се. След новината за подписването със Саша Везенков, стана ясно, че Сакраменто са успели да задържат Сабонис. Информациите на Sports Illustrated сочат, че центърът се е съгласил да подпише нов петгодишен договор на стойност 217 милиона долара.

Преминаването на българина в Лигата на извънземните съвпада и с предстоящия първи сезон на Виктор Уембаняма с екипа на Сан Антонио Спърс - французинът, който мнозина експерти смятат за най-големия талант след Леброн Джеймс.

Новак Джокович и Никола Йокич доказват, че в спорта няма невъзможни неща

Двама сърби срещу целия свят

Дами и господа, Новак Джокович и Никола Йокич

Съвпада и с доминацията на европейци в NBA. През последните няколко сезона Никола Йокич и Лука Дончич показват на американците, че и в Европа може да се играе баскетбол на високо ниво. В това число число трябва да включим и Янис Адетокумбо, който е роден и израснал в Гърция. А сега на Александър Везенков му остава да дерзае и да се опита да се нареди сред най-успешните европейци, играли в NBA.