Митичната кукла Барби вероятно е най-известната играчка в света. Тя се е превърнала във вдъхновение не само за милиони малки момичета, но и за редица дизайнери и дори създатели на филми. Неслучайно лятото на 2023 г. е подчертано розово, тъй като всички сме запленени от екранния дует Марго Роби и Райън Гослинг, влезли в образа на Барби и Кен в забавната и дълго чакана продукция "Барби".

Карол Спенсър - дизайнерката, която превърна куклата Барби в модна икона

Дизайнерката, която направи куклата Барби модна икона

Да посветиш целия си живот

И така куклата Барби е нещо много повече от играчка за малки деца. Тя е част от благотворителни каузи и дори е в помощ на хора в неравностойно положение. А отдавна има и чисто колекционерска стойност - и затова създателите ѝ се стремят постоянно да творят уникални модели, някои от които достигат невероятни стойности.

Най-скъпата кукла Барби е продадена през 2010 г., съобщава Cosmopolitan. Тя е създадена по специален повод - благотворително събитие, свързано с изследване и лечение на рака на гърдата.

Наречена е Стефани Кантури Барби на едноименния дизайнер на луксозни стоки и е оценена на 302 500 долара, с което поставя невероятен рекорд. Причината за високата цена е в колието, което куклата носи на врата си, изработено от австралийски розови диаманти с изумрудена шлифовка и допълнени от бели диаманти.

Пусната за първи път на пазара през 1959 г. от фирмата Mattel, куклата Барби е неизменна част от рафтовете за играчки в магазините по света вече повече от 60 години. Тя е толкова желан подарък, че през 1997 г. продажбите ѝ надхвърлят един милиард и неслучайно е придобила статут на най-известна играчка в света.

29-сантиметровото парче пластмаса се е превърнало през годините в около 40 видеоигри, музейна изложба, два телевизионни сериала, комикси, песни, а сега и в игрален филм.

Барби, Barbie Fashionistas, Mattel и новите кукли без коса и с витилиго

Барби срещу предразсъдъците

9 телосложения, 35 тона на кожата и 94 различни прически

Играчката е служила дори за вдъхновение на някои от популярните личности - почитана е от певици като Кейти Пери, Ники Минаж и Джанет Джаксън.