"Барби" е по кината от вече от три седмици и надмина всички очаквания още през първия уикенд. В първите три дни след пускането на голям екран филмът на Грета Гъруиг спечели цели 155 милиона долара в САЩ и постави рекорд за най-печеливш дебют на филм, режисиран от жена.

"Барби" срещу "Опенхаймер" - кой печели битката в бокс офиса

Кой спечели повече пари - "Барби" или "Опенхаймер"

Разликата към момента е почти двойна

Миналата седмица "Барби" продължи да бележи приходи в бокс офиса и да държи лидерството пред "Опенхаймер" - филмът на Кристофър Нолан, с който споделиха една и съща премиерна дата.

Вече сме в третата седмица, в която печалбите от билети и за двата филма все така се трупат. И все така захаросаният розов свят на известната кукла води пред историята на "бащата на атомната бомба". Дори нещо повече - "Барби" влиза в историята, тъй като вече има спечелени над един милиард долара в глобалния бокс офис. 459 милиона долара са приходите в Северна Америка, а тези в международен план - 572 милиона.

Отвъд числата и чисто финансовата част, филмът може да се похвали и с това, че режисьорката му Грета Гъруиг е първата жена в историята, която самостоятелно е режисирала филм, надхвърлил приходи от милиард долара.

Предишни филми с подобно постижение са "Замръзналото кралство" (1.3 милиарда долара) и "Замръзналото кралство 2" (1.45 милиарда долара) - и двата режисирани съвместно от Дженифър Лий и Крис Бък, както и "Капитан Марвел" (1.1 милиарда долара), режисиран съвместно от Ана Боден и Райън Флек.

Друго забележително в успеха на "Барби" е, че достигнатата печалба от над един милиард се случва едва за 17 дни, откакто филмът върви по кината. Така се превръща в най-бързо доходоносния филм на Warner Bros. след "Хари Потър и даровете на смъртта: Част 2", който преди това държеше този рекорд с 19 дни.

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

“Барби” срещу “Опенхаймер” в бокс офиса - кой е по-гледаният филм

Единият постави рекорд, а другият надмина очакванията

Филмът на Грета Гъруиг е едва вторият за тази година и шестият от ерата на пандемията филм, надхвърлил приходите от един милиард долара. До него се нареждат "Спайдърмен: Няма път към дома", "Топ Гън: Маверик", "Джурасик свят: господство" и "Аватар: Природата на водата", пише Variety.