От десетилетия куклите Барби са не само сред любимите играчки на малките момичета, но и сред техните примери за подражание. По тази причина неведнъж са били критикувани заради идеалистичните стандарти за красота и живот, който създават, както и за нетолерирането на различните.

В последните години компанията производител Mattel започна и продължава кампания, целяща да се махне това петно от името си. Така се появиха първо кукли с различен свят на косата, после с различен цвят на кожата, а днес можем да си закупим и Барби дипломиран юрист или пък Барби фотожурналист, а защо не и Барби изследовател на дивата природа, или пък Барби с хиджаб.

176 различни кукли с девет различни телосложения, 35 тона на кожата и 94 различни прически - това е разнообразието, което днес учи малките момичета, че не всички изглеждат като тях. А последната колекция на Барби успешно го допълва.

Новите дизайни на куклите бяха представени преди дни и отново привлякоха вниманието на всички. Линията Barbie Fashionistas е създадена, за да покаже всички измерения на красотата и модата. 

Всяко момиче, което има витилиго, или друго, което по една или друга причина е загубило косата си, може да се припознае в новите кукли. Едната е с по-тъмен цвят на кожата и бели петна по нея, а гледайки я, веднага се сещаме за модела Уини Харлоу, която доказа, че това заболяване не е пречка за покоряване на модния подиум.

Снимка 463954

Източник: Mattel

Куклата без коса има красило лице и усмивка, носи големи, златни обеци и рокля с флорални мотиви. Изглежда щастлива, въпреки различността си.

Миналата година компанията производител представи модел Барби в инвалидна количка. Онази руса кукла, която се превърна в символ на компанията, а днес е и символ на различното и толерантността. Това е и един от най-продаваните модели за 2019 г. Сега към нея се присъединява и Барби със златна протеза, вместо един крак

The Hilton, Мексико Сити и един Барби апартамент

Защо един от хотелите Hilton се превърна в розова Барби приказка

Една специална годишнина на най-популярната кукла

Кен също претърпява промени, които са в как с времето. Сега той е с дълга руса коса, напук на вече остарелите стереотипи и прически. А полово неутралните кукли Барби също се радват на голям интерес, пише CBS News.