Има няколко неща, с които неизбежно свързваме лятото. Плаж, море, дълги и топли вечери и... сладолед. Студеното сладко изкушение е един от вкусовете, които помним от своето детство. И ако тогава в магазина имаше общо пет вида сладолед, то днес изборът е наистина огромен и изкушението буквално ни дебне отвсякъде. А на особена почит е джелатото.
И понеже истинските му фенове обичат да експериментират с различни вкусове, но и държат на качеството, събрахме 5 места в София, където може да намерим голямо разнообразие и продукти с естествени съставки за наслада без угризения - и за нас, и за децата ни.
Gelateria Naturale
Тази работилничка за джелато може да се похвали с няколко отличия на Tripadvisor за избор на туристите сред местата за сладолед в София, както и че предлагат първото изцяло натурално занаятчийско джелато в града. Тук работят само с естествени съставки и гарантират качеството на всичко, което предлагат - без оцветители, стабилизатори и хидрогенирани мазнини.
Адрес: Ул. "Цар Шишман" 12A
Работното време е всеки ден от 10 до 20 часа
Вече 10 години, ръководени от принципа, че тялото ни заслужава най-доброто, комбинират умело италиански и български традиции, а крайният резултат определено си заслужава да се опита. Имаме избор между три варианта. Cream е по класическа рецепта с животинска сметана, мандърско мляко и захар.
Вкусовете са различни и наличността им варира - Ночола, Шоколад, Сметана, Ванилия, Шамфъстък, Рикота, Тирамису и Гранола. Налични са и веган сорбета с вкус на различни плодове и без никакви животински мазнини. Интересно предложение е и шоколадовото сорбе със сурово какао и кокосово масло. Други веган вкусове са Шамфъстик, Лешник, Бадем. Предлагат и кетеринг за различни събития, както и различни кафе напитки на място.
Gelato & Latte
Още едно място за занаятчийско джелато в София, което си заслужава да го посетим. Голямото им предимство е затвореният цикъл на производство и висококачествените млечни суровини (биволско и краве мляко), които се добиват с биологичната им ферма "Розино". Могат да се похвалят и с единствения у нас сертификат за 100% натурална джелатерия в България, която е член на Associazione Italiana Gelatieri.
Адрес: ул. "Самоков" №28Б, ул. "Сан Стефано" №22. Работното време е от 11 до 21 часа. Имат обект и на лифт "Сопот", който работи само събота и неделя от 9 до 19 часа.
Впечатляват и с огромното разнообразие от вкусове - над 300 вида, които се стремят да редуват ежедневно. Така колкото и често да посещаваме обектите им, винаги ще може да опитаме нещо ново и различно - и все така вкусно.
Повечето са класически, но имат и гурме предложения като 100% натурално биосертифицирано джелато, джелато или сорбе с алкохол, кето джелато без захар, веган джелато, безлактозен млечен сладолед. А за най-смелите експериментатори предлагат вкусове като уасаби, бяло саламурено сирене, кетчуп и други. В обектите им може да намерим и различни десерти, кафе специалитети, както и продукти от био фермата.
Afreddo Caffetteria & Gelateria
Още едно място, където можем да опитаме вкусно италианско джелато в София. То е добре познато на всички жители и гости на града, най-вече заради централната си локация и дълги опашки, които винаги виждаме отпред.
Адрес: бул. "Витоша" 12. Работното време е всеки ден от 9 до 22 часа.
Тук можем да опитаме над 20 вида от студения десерт, сред които и някои доста интересни - като кисело мляко, пуканки, сахер, пай с ябълка и канела или "Моцарт". Освен млечните вкусове, може да опитаме и различни видове плодови сорбета. Предлагат и кафе специалитети, както топли, така и студени, и вкусни десерти.

Източник: iStock
Savi Gelato & Specialty Coffee
Какво: "Ние правим джелато по правилния начин" - това е мотото на Савина Николова. А историята на правенето на джелатото за нея започва през 2017 г. и продължава и до днес с комбинирането на висококачествен съставки и голямото желание да ни предложат наистина добър продукт.
Адрес: ул. "Сан Стефано" 9 и ул. "Ярослав Вешин" 63. Работното време е всеки ден от 9 до 22 часа.
Джелатото се произвежда ежедневно на място само с чисти, органични и местни продукти. Вкусовете са разнообразни и се редуват, а най-голямо внимание привличат веган, кето и безглутеновите предложения. Кето кокос, матча, солен карамел, манго сорбе, веган сорбе от тъмен шоколад и други ни очакват да ни разхладят в жегите.
Предлагат и кутии за вкъщи, парка или където решим. Можем да си поръчаме и кафе, и от добре познатите им печива.
Gelato Fabbrica
Какво: Тук правят джелатото по италианска рецепта с натурални и сезонни продукти, без изкуствени оцветители и консерванти. Всички се приготвя с любов, знание и специално отношение. Предлагат разнообразие от вкусове, сред които със сигурност поне някой ще ни стане любим.
Адрес: бул. "Тодор Александров" 17. Работното време е от 10:30 до 19 часа.
Освен на грамаж, тук може да открием и ръчно приготвен сладолед на клечка с белгийски шоколад, който е любим на малки и на големи. Ако наистина сме фенове, може да си уговорим дегустация на сладолед, при която имаме възможност да опитаме 10 различни вкуса в малък грамаж.
Предлагат и кутии за вкъщи, в които да комбинираме няколко вкуса. Можем да опитаме и техните сандвичи и десерти, както и да се възползваме от кетеринга им.