Зеленолистните зеленчуци, като ромен, маруля и рукола, са едни от най-сериозните източници на витамин К, а той е от ключово значение за здравето на костите ни. Но с него не се изчерпват всички достойнства на зелените салати, затова и диетолозите настояват да ги консумираме редовно.
Сиренето халуми е полезно, засища и заради по-твърдата си консистенция е изключително подходящо за скара. Можем да го приготвим и на тиган за нула време, без да се разпадне.
Именно то е фаворитът в днешната ни рецепта за лятна салата, в която са замесени още куп полезни и ароматни съставки, но от градината. Е, не всички са от нашата, но се намират в най-близкия магазин.
Какво ни трябва
- 2 с. л. винен оцет (или балсамов)
- 1 ч. л. сок от прясно изцеден лимон (от 1 лимон)
- 1/2 ч. л. арабска подправка заатар (прилича на нашата шарена сол; но най-често е микс от печена пшеница, кориандър, анасон, сумак, кимион, сол, шам фъстък, сусам на зърна, лимонена киселина, карауя и зехтин)
- 1/2 ч. л. сол
- 1/4 ч. л. прясно смлян черен пипер
- 1 скилидка чесън, настърган или нарязан на ситно
- 5 с. л. зехтин, разделени
- 340 г сирене халуми, нарязано на парчета с дебелина 1 см
- 2 бр. сърцевина от салата ромен (може и от маруля), нарязани на едро
- 30 г сварен нахут, отцеден и изплакнат
- 1 краставица, тънко нарязана
- 1 глава малка червен лук, тънко нарязана
- 1/2 ч. ч маслини каламата, обезкостени и разполовени
Източник: iStock
Какво ги правим
В голяма купа първо приготвяме дресинга, като смесваме оцета с лимоновия сок, подправката заатара, солта, черния пипер и чесъна. Разбиваме ги хубаво с четири супени лъжици зехтин.
После се заемаме с приготвянето на сиренето халуми. Изпичаме го в предварително загрят тиган и в една супена лъжица зехтин. Трябват му по 30 секунди от всяка страна, за да придобие златист цвят.
След това добавяме към дресинга салата ромен, нахута, краставицата, лука и маслините. Разбъркваме хубаво и сервираме, а отгоре поръсваме с парчетата изпечено сирене халуми.