Освен че е морската ни столица, Варна е и неразривно свързана с театъра. Едни от най-добрите представления на българската сцена се раждат и продължават живота си именно в Драматичен театър "Стоян Бъчваров". Тази година постановката "Ботушът" привлече вниманието на критиците и само преди броени дни заслужено наградата Аскеер за водеща мъжка роля грабна Константин Соколов - за ролята си на Петър.

Кои са наградените с Аскеер за 2024 г.

Кои са наградените с Аскеер за 2024 г.

Специални отличия получиха Руси Чанев и Мимоза Базова

Месец юни обаче е особено чакан за всички варненци и фенове на театъра, тъй като градът по традиция е домакин на едно от най-големите театрални събития у нас - Международният фестивал "Варненско лято".

Тази година той се провежда за 32-ри път, като програмата от 1 до 15 юни отново е богата разнообразна. Тя включва цели двайсет и осем заглавия от българската и международната театрална сцена, които ще можем да гледаме както на живо, така и на киноекран.

Откриването е на 1 юни, събота, с представлението на Народен театър "Иван Вазов" - "Великденско вино" с участието на Владимир Пенев. Но тъй като 1 юни е и Денят на детето, организаторите са подготвили специална програма за най-малките. Тя включва уличен парад, огнено шоу и представления, които започват от 12 ч. и продължават чак до 21:30 ч. Постановки за децата обаче ще има и през следващите дни.

В рамките на българската селекция ще можем да гледаме общо 13 спектакъла. Освен "Великденско вино", сред тях са още "Хага", "Prima Facie", "Странна случка с куче през нощта", "О, щастливи дни", "Пистолет в торнадо", "Племе", "Арт", "Формата на нещата", "Ромео и Жулиета", "Луцифер", "Боже мой", "Нашенец".

По пътя на Елена Телбис - от изгряваща звезда до актрисата, която поставя важните въпроси на сцената

По пътя на Елена Телбис - от изгряваща звезда до актрисата, която поставя важните въпроси на сцената

Как се играе пиеса за сексуалното насилие

Наред с представленията на живо, фестивалът ще представи и прожекции от програмата на "NT Live - най-доброто от британския театър на киноекран". Седем са чуждестранните спектакъла, избрани в международната селекция. Акцентите са "Вуйчо Ваньо" по А. П. Чехов в адаптация на Саймън Стивънс. В главната роля е великолепният Андрю Скот. Друго интересно събитие е "Чаплин пианисимо" - концерт-спектакъл, който представя филмовата музика на вечния Чарли Чаплин. Специалното участие в него има Юджийн Чаплин - син на Чарли Чаплин и внук на американския драматург Юджийн О"Нийл.

Тази година фестивалът "Варненско лято" чества и две от най-обичаните български актриси. В рамките на паралелната програма влиза пиесата "Честит рожден ден, Цветана!" по текстове на Яна Борисова, създадена специално за 80-годишния юбилей на Цветана Манева. 90 години от рождението на Татяна Лолова пък ще бъде отбелязано с представяне на филма "Последният спектакъл" и книгата "Татяна Лолова. От А до Я" със специалното участие на Силвия Лулчева и Георги Тошев.

Моноспектаклите пък са един от акцентите на тазгодишния театрален сезон и именно заради това цели шест от най-добрите ще бъдат част от "Варненско лято". Не са за изпускане наградените и номинираните с престижните Икар и Аскеер "Prima Facie", "Докато смъртта ме раздели", "Пистолет в торнадо", "Луцифер", "Боже мой", "Нашенец".

Весела Бабинова в "Пистолет в торнадо"- моноспектакълът, който й донесе номинация за ИКАР за водеща женска роля

От "Нощна пеперуда" до "Пистолет в торнадо" – Весела Бабинова продължава да държи публиката в ръцете си

Актрисата за предизвикателствата и приликите с героинята ѝ Анджела

Международен театрален фестивал "Варненско лято" 2024 е от 1 до 15 юни. Пълна информация за представленията и програмата има тук.