Познаваме Елена Телбис от ролите ѝ в киното и в театъра, към които винаги подхожда с много отговорност. Защото е от актрисите, които предпочитат чрез работата си да поставят важните въпроси.

“Глас” с Антоанета Добрева - Нети е първият женски моноспектакъл на Театър “Българска армия”

Антоанета Добрева - Нети между възхищението, съперничеството и страховете

Актрисата влиза в ролята на Виктория Глас - дубльорката на оперната прима Мария Калас

Затова и не е особена изненада, че именно тя е основният двигател и главно действащо лице в пиесата Prima Facie, която поставя на фокус търсенето на смисъл в един живот без справедливост. Терминът Prima Facie ("Прима Фацие") е юридически и означава "на пръв поглед").

В премиерния за българската сцена моноспектакъл Елена Телбис влиза в ролята на младата адвокатка Теса Енслър, посветила живота си в служба на система, в която безпрекословно вярва. Главната героиня играе само по правилата. Но в един момент животът ѝ се променя и същата тази система е призована от нея, за да въздаде справедливост. Оказва се невъзможно.

Снимка 658879

Източник: Artvent / фотография Павел Червенков

По ирония на съдбата животът на адвокатката се оказва лишен от справедливост. Но тя използва професионалния си опит, за да открие откъде произтича невъзможността за справедливо правораздаване. И намира смелост да се изправи пред всички и да говори.

"От години слушаме как по важните въпроси "трябва да се говори". Говорим. Промяна пак няма. Тогава, може би, освен да говорим, трябва да започнем и да действаме. Защото имаме нужда от справедливост. На пръв поглед я има. Но само на пръв поглед", пише в анотацията на Prima Facie Елена Телбис.

Снимка 658878

Източник: Artvent / фотография Павел Червенков

По новия си моноспектакъл актрисата не работи съвсем сама. Нейн консултант е Светлана Янчева, а сценографията и костюмите са дело на Ванина Цандева. Преводът е на Радослав Петкашев.

Автор на Prima Facie е Сузи Милър, за която пиесата е дебют на "Бродуей" и "Уест енд". Преди да започне да се занимава с драматургия, тя е работила като адвокат и се е сблъсквала от първо лице с това как законът се използва срещу жени, които са жертви на сексуални престъпления.

Както личи и по основната тема, която засяга, Prima Facie е съвременна пиеса, като за първи път се играе през 2019 г. в SBW Stables Theatre в Сидни. Миналата година дебютира на "Уест енд" и "Бродуей". На американската сцена в ролята на адвокатката Теса е актрисата Джоди Комър, която прави своя дебют на "Бродуей" именно с Prima Facie. Британката участва в сериала "Убивайки Ийв" и филмите "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър" и "Последният деул".

“Скрити лимонки” с Неда Спасова и Станка Калчева - новото представление на Театър София

6 “Скрити лимонки” - и хуморът, и нелепостите и истините за женската природа

Шест дами - шест истории за глупави поражения и несбъднати очаквания

Премиерата на Prima Facie е на 29 и 30 март от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала". Следващите дати за представлението са 12 и 18 април, а цялата информация за него е тук.