Как би изглеждала една версия на бъдещ процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството? И то разиграна в главата на едно дете?

“Мери Джейн” с Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева и Елена Телбис с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев”

Трагичната история на “Мери Джейн”, която вдъхновява

Как една самотна майка се справя с болката и скръбта

Политическата фантасмагория по действителен случай "Хага" е предстояща премира в Народния театър. Пиесата е на украинската авторка Саша Денисова, а с превода и режисурата ѝ се захваща Галин Стоев.

Текстът е базиран на реални събития и хора, свързани с войната в Украйна, но звучи по неочакван начин - гротескно, смешно и зловещо. Преплетени са елементи от политическата и идеологическа реалност на Русия с фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии, като в сюжета е изграден образът на войната през емоционалния свят на едно момиченце.

""Хага" е театрална фантазия - едновременно комична и смразяваща. За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или, напротив, парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини", споделя режисьорът Галин Стоев.

Постановката е нова - написана е скоро след началото на войната в Украйна и се играе за първи път през февруари 2023 г. в Полша. През юни пък става част и от театралния афиш на Arlekin Players Theatre в Бостън, САЩ. Под режисурата на Галин Стоев "Хага" ще можем да гледаме на сцената на Народния театър от следващия театрален сезон - 2023/2024.

В ролите влизат Юлиан Вергов, Деян Донков, Радина Кърджилова, Радена Вълканова, Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Христо Петков, София Бобчева, Васил Драганов, Явор Вълканов, Велислав Павлов, Стелиан Радев, Димитър Николов, Пламен Димов, Христо Терзиев и Кремена Деянова. Музиката е дело на Емилиян Гацов - Елби, хореографията - на Марион Дърова, сценографията - на Борис Далчев, а костюмите - на Кънчо Касабов.

“Отблизо” с Александър Сано, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев и Любомира Башева с премиера в “Theatro отсам канала“

Когато Александър Сано и Луиза Григорова попаднат в любовен четириъгълник

“Отблизо” любовта може да се окаже жестоко занимание

Премиерата на "Хага" е на 19 и 20 септември от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов", а цялата информация за представлението е тук.