Героите на драматурга Самюел Бекет са наречени с любопитното определение "театрални машини".

“Междинна зона”, Теодора Георгиева, Любомир Колаксъзов и новата премиера в Театрална работилница “Сфумато”

Постижимо ли е съвършенството на живота

Или какъв е конфликтът в една “Междинна зона”

Те могат да бъдат едновременно човеци и паднали ангели. Ще ги познаем по това, че са като заклещени в своите капани на битието. Като заровени в земята. Или живеещи в кофи за боклук или в цилиндри.

Образа на тези герои можем да припознаем в "Ад" на Данте. Да, абсолютни мъченици, само че наказани без грях. А наказанието им - да живеят.

Мрачно и драматично звучи творчеството и на Бекет и това определено е така. Неслучайно театърът му е неречен от мнозина "жесток театър, театър на неизбежното". В текстовете му губещият човек е "захвърлен" в битието, обречен на "вечното днес".

Какво точно терзае героите на Самюел Бекет ще можем да разберем от новото представление, което режисьорът Маргарита Младенова поставя на сцената на театрална работилница "Сфумато". Премиерата на "О, щастливи дни" е на 25 ноември.

Заглавието задава очакването, че надежда и радост би трябвало да има. И сякаш наистина бихме могли да ги открием в образите на двамата "щастливци" Уини и Уили. И по-точно - в този на Уини.

За нея Маргарита Младенова разкрива, че не знае коя е и какво я чака, но е "побрала целия живот" и носи тежката му благословия като чудо, пред което е отговорна. Ценното на образа на Уини е, че именно чрез него зрителите могат да открият надежда в скрития смисъл на това точно ние да сме живи. Защото истината е, че можеше и да ни няма.

В ролята на Уини на сцената ще видим актрисата Светлана Янчева, а на Уили - Рашко Младенов.

"При закрити врати”, Жан-Пол Сартр, Стоян Радев и новата премиера в Театър “Възраждане”

Защо “Адът - това са другите”

Новото представление, с което дешифрираме мисълта на Сартр

Премиерата на "О, щастливи дни" е на 25.11. (петък) от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато".

Следващите дати на представлението са 2.12. (петък) и 13.12. (вторник), а цялата информация за него е тук.