Войната между различните поколения винаги я е имало и винаги ще я има. А днешните млади може би повече от всякога се чувстват неразбрани от семействата си. Дори по-лошото обаче е, че в даден момент и жертвите на невнимание се превръщат в пренебрегващи.

“Списък на всички страхотни неща” с Милко Йовчев с премиера в Театър 199 “Валентин Стойчев”

Да прогоним скуката със “Списък на всички страхотни неща”

Милко Йовчев ни напомня нещата, за които си струва да живеем

Точно една такава сложна и откровено болезнена тема за човешките взаимоотношения е в центъра на новото премиерно представление на Театър "Българска армия".

В "Племе" от Нина Рейн главният герой Били е единственият глух член на семейството си. През целия си живот уж той е бил човекът, с когото всеки е трябвало да се съобразява, но накрая се е получило точно обратното. Отгледан в своеобразната семейна система на родителите си, заедно с брат си и сестра си, Били е останал невидим. Най-болезненото обаче е, че собствените му майка и баща не приемат факта, че той е глух и просто има нуждата реално да бъде един от тях.

Снимка 651050

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

Нещата се променят, когато съвсем неочаквано, в живота на Били се появява Силвия - оглушаващо момиче, което му показва, че е значим. И тогава семейството е поставено пред ново изпитание. То ще трябва да се справи с реалността, че момчето им вече не им принадлежи, а и с истината, че най-вероятно никога не е им е принадлежало.

"Племе" е постановка за любовта и нейното отсъствие, за инвалидността и нейните проявления, за семейството, за горещото желание на човек да обича и да бъде обичан, за стремежа да чува, да разбира и да бъде разбран. И колкото и болезнена да е главната ѝ тема, в пиесата не липсва и чувство за хумор. Или както казва режисьорът Зафир Раджаб: "Тя докосва, разсмива, плаши, огорчава, отблъсква, задълбочава размисъла, разтърсва и пречиства."

Снимка 651052

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

За да подсилят още повече ефекта на темите, поставени в "Племе", специално за ролите си актьорите изучават жестомимичен език. Така освен paзгoвopнaта ĸoмyниĸaция, такава, каквато я употребяваме ежедневно, част от представлението ще бъде и специфичната комбинация от мимика и движения на ръцете, използвана от глухонемите.

Снимка 651049

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

В главната роля на Били влиза актьорът Симеон Дамянов, а в тази на родителите му - Стефка Янорова и Георги Кадурин. Братът и сестрата пък ще бъдат изиграни съответно от Ясен Атанасов и Ели Колева, а оглушаващото момиче Силвия - от Луизабел Николова.

Сценографията и костюмите за постановката са дело на Елис Вели, а музиката - на Ян Руменин. Подготовката на актьорите за жестомимичния език пък е поверена на Борис Бъндев и Stray Sheep.

“От какво се страхува Вирджиния Улф” на Тея Сугарева с Александра Димитрова с премиера в I AM Studio

Другото лице на Вирджиния Улф

“От какво се страхува Вирджиния Улф” на сцената на I AM Studio

Премиерата на "Племе" е на 31 януари от 19 ч. в Театър "Българска армия". Следващите дати са 10 и 29 февруари, а цялата информация за представлението е тук.