На Народния театър за втори път му предстои да постави на сцена една от пиесите, които счита за обичана и съкровена класика, обиколила успешно България.

“Фиеста”, Андреа Гаврилиу, Снежина Петрова и новата премиера в Народен театър “Иван Вазов”

Народният театър ни потопява във “Фиеста” като никоя друга

Предизвикателство за интуицията и чувствителността ни

Предвид това, както и бихме предположили, постановката има богата история. Първото ѝ поставяне на сцена се случва през 1980 г. в Драматичен театър "София", а през 1993 г. оживява и в Народния театър благодарение на драматурга Иван Добчев и известните български актьори Велко Кънев и Цветан Алексиев.

И в случай че не сме се досетили досега, става дума за представлението "Великденско вино", което сега, години по-късно, отново ще се играе пред публика. Премиерата му е на 30 ноември, а моментът за специалното събитие не е избран просто случайно.

Снимка 597136

Източник: nationaltheatre.bg / фотограф Стефан Н. Щерев

В навечерието на 150-ата годишнина от обесването на Васил Левски, режисьорът Явор Гърдев се заема със задачата да възкреси във въображението ни образа на Апостола именно чрез класическия текст на драматурга Константин Илиев. За целта главните роли на поп Кръстьо и Гечо Немия са посветени на актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов.

За работата по "Великденско вино" Явор Гърдев разказва, че в продължение на три години заедно с целия екип бавно и търпеливо са очаквали случая, за да срещнат публиката с образа на Апостола на свободата, изваян в гневните, но и възторжени думи на поп Кръстьо.

Снимка 597137

Източник: nationaltheatre.bg / фотограф Стефан Н. Щерев

"Именно в град София, където преди век и половина бе вдигнато бесилото, именно на улица "Дякон Игнатий", ежедневно напомняща ни с името си кого сме изгубили на това бесило, ще чуем отново обвиненията на поп Кръстьо Тотев Никифоров към единствения неоспорим български герой", споделя още режисьорът.

“Орфей”, Йерней Лоренци, Владимир Пенев, Деян Донков, Александра Василева и новата премиера на Народен театър “Иван Вазов”

Деян Донков и Владимир Пенев разказват мита за Орфей

Народният театър с постановка на световноизвестен режисьор

Премиерата на "Великденско вино" е на 30.11. (сряда) от 19 ч. в Народен театър "Иван Вазов".

Следващите дати на представлението са 1.12. (четвъртък), 9.12. (петък), 15.12. (четвъртък), 31.12. (събота), а цялата информация за него е тук.