Тази година 1 юни се пада събота, а според прогнозата за времето се очертава да е много слънчево и топло и вече кроим планове къде да заведем децата за техния празник. Изборът в София е голям, затова събрахме няколко предложения, сред които да изберем най-подходящото (или подходящите) за нас и малчуганите.

  • За поредна година в градинката пред Народния театър ще се проведе Детски панаир. Предвидени са различни работилници и активности за деца от различни възрасти. От 10 до 19 часа ни очаква богата програма с над 40 събития. Ще има и сцена с музикални и театрални представления, много песни и танци.
  • Регионалният исторически музей, познат още като Банята, отново ще отвори врати с вход свободен за всички свои малки и големи посетители, които искат да се докоснат до историята на София. А в 17:30 ще бъде открита изложбата "Детството през социализма".
  • В националната галерия Квадрат 500 също се организира ден на отворените врати, който включва различни креативни занимания (да, и рисуване с тебешир) и приятни срещи.
  • На Деня на детето в Градската градина стартира Благотворителен немски пролетен фестивал.
Снимка 667016

Източник: iStock

  • В НДК също няма да е никак скучно на 1 юни. Този уикенд, както и следващият, там се организира новият фестивален формат "Дворецът на куклите и децата". В зала 6, както и на южната тераса при вход А6 за Деня на детето ще има детски работилници от 10:00 до 11:30 и от 16:00 до 18:00 ч., а от 18 часа е образователният спектакъл с кукли по операта "Пепеляшка" на Росини. В  градинката пред НДК пък Пролетният панаир на книгата продължава до неделя, 2 юни.
  • По традиция Столичната библиотека организира "Детски празник на площад "Славейков" с много различни работилници и богата музикална програма. А всички желаещи до 14-годишна възраст ще могат да си издадат безплатна годишна читателска карта.
Снимка 667012

Източник: iStock

  • Ако предпочитаме да попътуваме, и то царски (буквално), специално за Деня на детето по линията София-Банкя ще бъде пуснат ретро влак с парен локомотив и вагони от композицията на цар Борис III. Той ще потегли в 09:55 от Централна гара и ще пристигне половин час по-късно на гарата в Банкя. Връщането е в 15:55. Билети на сайта на БДЖ.
  • В центъра на Банкя, в парк "Ротондата", също са подготвили богата програма със забавления за малки и големи деца през целия празничен ден. Началото е в 10:30. Предвидени са игри, фокуси, арт работилници. Децата ще могат да се снимат на специална 360-градусова платформа, както и да се качат в истински пожарен автомобил.

  • В парк Заимов ще се състои Празник на детските усмивки, част от който ще станат Графа, Mona и Вяра Панталеева. Ще има много игри, предизвикателства и подаръци.
  • В Северния парк също ни чакат много игри и забавления, които започват от 10 часа и ще продължат до 16 часа. На детския празник Парк фест също ще има пожарна кола, както и много песни, танци и игри.
  • Ако искаме да избягаме от лудницата, но пак да ни е забавно, може да изберем един по-различен 1 юни на Витоша. При Офелиите се организират безплатни занимания по спортно катерене, както и алпийски тролей над река. Събитието е подходящо за деца над 4 години и ще се проведе между 10 и 15 часа.
Снимка 667013

Източник: iStock

  • За четвърта поредна година Столична община и "Метрополитен" ще допуснат всички малчугани, които искат да разберат какво е да управляваш подземните влакове, до тренажора в депото "Земляне". Това ще се случи между 10 и 15 часа. Малките гости ще могат да надникнат и в депото, където са всички мотриси, както и да се докоснат отблизо до тях.
  • В киноцентър "Ню Бояна" ще се проведе събитието Family Fantasy Land, което ще даде възможност на малки и големи да се разходят из декорите, използвани в редица продукции. Предвидени са и различни събития в петте тематични зони.
  • От "Музейко" също са подготвили разнообразни занимания по случай 1 юни за своите любознателни посетители над двегодишна възраст, която включва работилница за най-малките откриватели, забавни демонстрации и експерименти и фотокът за снимки с голям набор реквизити.