С над милион последователи в Instagram и над 300 милиона гледания в социалните мрежи, Лола Астанова е един от най-търсените пианисти в света. Носителка е на награди Еми, Грами, както и на редица други музикални отличия. И не случайно - Лола завладява публиката с въздействащ и дълбоко емоционален стил, безпогрешна техника, силно женско присъствие и уникален усет към модата, който се превръща в нейна запазена марка.

Пианистката Лола Астанова идва в България за концерт в Пловдив и София

Пианистката Лола Астанова идва в България за концерт в Пловдив и София

Очакваме я за два концерта у нас през май и юни

Макар да изглежда като разкрепостен човек, който обича да е център на внимание, всъщност Лола е интроверт. "Хората, които ме познават, казват, че съм домашар." Освен това е страстна, пряма и перфекционист. Не крие, че се опитва да промени последното, макар никак да не ѝ е лесно. Трудностите обаче никога не са я притеснявали, защото смята, че са неизменна част от живота.

"Тайната на успеха е да продължиш. Да станеш, когато паднеш, и просто да не се отказваш", казва Лола Астанова.

В началото на кариерата си се е сблъсквала с много предизвикателства. И продължава да го прави. Но не се предава, а преодолява пречките по пътя. И не се притеснява да допуска грешки, защото именно те са най-големите учители в живота ѝ.

Снимка 619362

Източник: Личен архив

Музикалното пътешествие на Лола Астанова започва от ранна детска възраст. И въпреки че майка ѝ е учител по пиано, баща ѝ е този, който настоява да ходи на уроци. И по всичко личи, че музиката е заложена в нейното ДНК, защото едва на шест години Лола вече композира първото си произведение.

"Всъщност най-любимото ми нещо в музиката е композирането. Обичам го дори повече от изпълнението. Когато желанието ти да напишеш нещо оригинално е толкова силно, колкото моето, просто не можеш да не го направиш."

Лола бързо усеща, че това е нейното призвание и до ден днешен не спира да развива уменията си в тази посока. Първото произведение, което истински я развълнува, е Fantaisie Impromptu от Шопен. Като нейна първа голяма любов, Шопен все още продължава да е един от фаворитите ѝ сред композиторите.

Лола обаче далеч не се ограничава само с класическа музика, а експериментира с различни стилове. Затова и в репортоара ѝ винаги присъства както прочит на класически произведения на Шопен, Лист и Рахманинов и нейни собствени творби, така и аранжименти на хитове, като "Don't Stop the Music" на Риана, "We Are the Champions" на Queen и др.

Снимка 619358

Източник: Личен архив

Гордо признава, че обича Стинг, Queen, Брайън Адамс, Daft Punk и попа от 90-те. Не крие и възхищението си към творчеството на Ед Шийрън и всичко, което е постигнал. "Изглежда като истински и земен човек. Като се има предвид, че е една от най-големите суперзвезди в момента, харесва ми, че е толкова нормален." И е толкова е впечатлена от изпълнителя на "Shape of You", че с радост би споделила една сцена с него.

Разбира се, пианистката признава, че има още много други музиканти, които намира за изключително талантливи, затова и би се зарадвала на колаборация с тях в бъдеще. Освен Ед, тук несъмнено попадат The Weeknd и Стинг.

Снимка 619359

Източник: Личен архив

Като се има предвид дуетът ѝ с Марк Антъни и съвместната ѝ работа с Андреа Бочели и редица други известни изпълнители, сигурни сме, че е въпрос на време. И докато чакаме това да се случи, след броени дни я посрещаме с ентусиазъм за първия ѝ концерт у нас в Зала 3 на НДК на 6 юни.

Hug or handshake разкриват подробности за музиката си и последната им песен "SLOWBOY"

Прегръдка или ръкостискане - или кои са момчетата от hug or handshake

Антон Георгиев и Петър Трифонов за вдъхновението, за любимите песни и за последния сингъл "SLOWBOY"

Какво да очаква от вас българската публика?

Ще избера разнообразие от класически и кросоувър композиции, както и някои любими саундтрака. Със сигурност ще се получи интересен микс и се надявам, че феновете ми ще бъдат там, за да го чуят. В момента завършвам нова композиция, която все още не съм пуснала или публикувала никъде. Ще се опитам да я изпълня на живо именно по време на концерта в София.

Имате ли изпълнение, което никога няма да забравите?

Спомням си много невероятни концерти. Но може би свиренето в Белия дом и в "Карнеги Хол" са сред най-изключителните и вълнуващи.

Снимка 619365

Източник: Личен архив

А най-забавната случка по време на участие?

Точно при дебюта ми в "Карнеги Хол", токчето на обувките ми Christian Louboutin се заби в роклята ми и не можех да мръдна. Изпаднах в ужас за секунда. Трябваше да намеря изхода доста бързо или да рухна на сцената. Слава Богу, че не паднах и този момент предизвика само закачлив смях от страна на публиката.

Кой е любимият ви костюм от концертните изпълнения досега?

Имам много любими, но може би видеоклипът, където свиря парче на Muse с ангелски крила, се откроява най-много.

Снимка 619364

Източник: Личен архив

Идентифицирате ли се с етикета "инфлуенсър", който често ви слагат?

В времената на социалните мрежи всички сме инфлуенсъри по някакъв начин. Дори музикантите. Напоследък терминът малко се разми и има много фалшификати. Хората се опитват да бъдат или да изглеждат такива, каквито не са. Така че трябва да можете да филтрирате и да правите разлика между тези, които са истински, и претендиращите да бъдат такива.

Какво още да очакваме от вас в бъдеще?

Имам много нови вълнуващи проекти, върху които работя. Нови композиции, концерти, събития и партньорства. И не става дума само за музиката.

Концертът на Лола Астанова е на 6 юни в Зала 3 на НДК