Новогодишната нощ е изпълнена с традиции и очаквания, точно както тази на Коледа. Приготовленията започват от рано, а в центъра отново е празничната трапеза.

Нова година 2022 и 6 идеи как да направим посрещането й у дома по-забавно

6 идеи за новогодишно парти у дома

Вкъщи не значи скучно

Ако за нея няма някакви конкретни правила като за тази на Бъдни вечер например, то някои храни традиционно присъстват на нея в различни части на света. Ето кои са те и какви са поверията, свързани с тях.

Зеленолисти зеленчуци

В някои части на САЩ смятат, че трябва задължително да присъстват на новогодишната трапеза, защото наподобяват пари и ще донесат късмет и финансово благополучие през следващите месеци.

Бобови

И те по същата причина могат да намерят място на масата - защото бобчетата символизират монети.

Царевичен хляб

Отново според американски традиции, той е олицетворение на златните кюлчета и трябва да присъства на трапезата.

Снимка 558758

Източник: iStock

Соба

Собата са вид японски спагети, направени от брашно от елда, които се консумират студени или топли. А традиционно за страната новогодишно ястие е супата със соба. Тъй като те са по-дълги, се смята, че ще донесат дълголетие на тези, които ги консумират. А брашното от елда символизира устойчивостта.

Свинско

Това е месото, което най-често слагаме на новогодишната трапеза. Смята се, че то носи късмет, защото прасетата ходят напред, докато ядат. Освен това са кръгли и символизират дебелия портфейл.

Кекс

Сладкишът с кръгла форма символизира безкрайност, пълен кръг. Традицията той да присъства на новогодишната трапеза идва от древните гърци, които приготвят традиционната василопита със скрита паричка в нея. Той се разрязва и се раздава с настъпването на новата година. 

Нар

Отново гръцка традиция. Точно в полунощ главата на семейството излиза пред къщата и хвърля един нар по стената. Колкото повече семена паднат, толкова повече късмет и плодородие ще има в този дом през цялата година, предава Reader's Digest.

Снимка 558760

Източник: iStock

Мандарини

Те са традиционни за трапезата на китайската Нова година. Смята се, че носят късмет, а ако ни се падна мандарина с клонка, то тогава ще имаме дълъг живот и плодородие.

Сьомга на скара, гъби, леща и рецептата на Гордън Рамзи с любимата ни риба

Сьомга на скара с гарнитура от гъби и леща

По рецепта на Гордън Рамзи

Леща

Бобовата култура е традиционна за консумация в Италия часове преди настъпването на новата година. Още в древен Рим са смятали, че лещата привлича парите. А тази традиция, запазена от Средновековието до днес на Ботуша, се вярва, че носи късмет на всички през следващите 12 месеца.