Маратонците се смятат за едни от най-грижещите се за здравето си спортисти на планетата. Оказва се, че не всички обаче. Един китайски бегач, известен като "чичо Чен", стана страшно популярен през последните дни, като доказа, че може да пробяга значително дълго разстояние с цигара в уста.

Тичане - на пътека вкъщи или навън сред природата

Къде да тичаме за видими резултати

Не само времето, но и мястото има значение

Чен, който е на 50 години, наскоро завърши маратона Xin'anjiang в Джианде, Китай, докато пушеше през цялото време в 42-километровото състезание за издръжливост.

Чен завърши 574-ти в общото състезание, с впечатляващо време от 3:28:45 от близо 1500 бегачи.

Оказва се, че това не е първият път, в който Чен пробягва такова голямо разстояние, докато пуши. Според канадското списание за бягане Canadian Running Magazine, той е пробягал с цигара в уста както маратона в Гуанджоу през 2018 г., така и маратона в Ксиамен през 2019 г. През 2018 г. Чен записа време от три часа и 36 минути, а през 2019 г. го минава за три часа и 32 минути. 

Освен това се твърди, че китаецът участва и в ултрамаратони, като единият обхваща 50 километра, а другият продължава 12 часа. Реакциите срещу невероятния спортист са смесени - някои хора приветстват способностите му, докато други смятат, че той дава лош пример.

Винис Мабасанг, световно население и това ли е 8-милярдният жител на планетата

Това е 8-милярдният жител на планетата

Винис Мабасанг от Манила, която проплака на 15 ноември

Но каквито и да са нагласите срещу него, няма голямо значение, защото Чен не прави никакво нарушение. Понастоящем няма правила, забраняващи на маратонците да пушат цигари, докато се състезават, отбелязват от Daily Mail.