15 ноември 2022 г. на пръв поглед е дата, в която няма нищо специално. Оказа се обаче, че е свързана с една интересна прогноза на ООН. Очакваше се тогава да се роди човекът, с който населението на планетата ще задмине 8 милиарда души.

И според очакванията, това се случи. Момиченце, родено в Тондо, Манила, се смята за символичния 8-милярден жител на планетата.

Винис Мабасанг е родена в болница Dr Jose Fabella Memorial в 1:29 сутринта местно време. Раждането е отбелязано от Филипинската комисия по население и развитие, която публикува снимки на момиченцето и майка му социалните мрежи.

"Светът достигна още един крайъгълен камък в населението, след като момиченце, родено в Тондо, Манила, беше избрано да отбележи символично 8-милиардния човек в света", се казва в друга публикация във Facebook от Комисията за население и развитие на Филипините.

Отне 12 години, за да бъдат добавени един милиард души към световното население, като Индия е на прага да изпревари Китай като най-населената страна в света през следващата година.

Снимка 595273

Източник: iStock

Организацията на обединените нации заяви, че глобалният етап сигнализира за значителни подобрения в общественото здраве, които са намалили риска от смърт и са увеличили очакваната продължителност на живота. Но моментът е и ясен призив към човечеството да погледне отвъд числата и да изпълни споделената си отговорност за защита на хората и планетата, като се започне от най-уязвимите.

"8 милиарда надежди. 8 милиарда мечти. 8 милиарда възможности. Нашата планета вече е дом на 8 милиарда души", написаха в Twitter от Фондът на ООН за населението (UNFPA).

Индия, Китай и кога се очаква населението на планетата да надмине 8 милиарда

Коя ще е най-многолюдната държава през 2023 г.

Жокер - не е Китай

Нарастването на световното население през последното столетие е доста бързо и въпреки постепенното забавяне на темпа на растеж, според прогнозите на ООН, световното население ще надхвърли 9 милиарда около 2037 г. и 10 милиарда около 2058 г., отбелязват от CNN.